Langestraat is straks een oase van bloemen

V.l.n.r.: Schepen Mercedes Van Volcem, Lien Velghe van de handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat en burgemeester Dirk De fauw. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Lien Velghe van de handelsgebuurtekring Langestraat-Hoogstraat werkte in nauw overleg met schepen Mercedes Van Volcem een project uit waarbij een 50-tal handelaars en particuliere bewoners zich engageren om klimplanten tegen hun gevels te plaatsen. “De handelaars en bewoners kunnen kiezen uit enkele geschikte soorten maar kopen ze zelf aan. Onze groendienst zal instaan voor het wegnemen van enkele straatstenen zodat de plantjes mooi kunnen aangeplant worden”, zegt schepen Van Volcem.

Met het aantrekken van enkele nieuwe, geëngageerde krachten bruist het al langer van leven en creativiteit in de Langestraat en de Hoogstraat. Ook Lien Velghe, interior designer en uitbaatster van een B&B in de Ganzenstraat doet nu haar duit in het zakje om de straat nog mooier en aantrekkelijker te maken. “In een aantal andere Belgische steden, zoals Gent en Mechelen, zie je al vaker straten met heel wat kleurrijke, welige bloeiende bloemen en planten tegen de gevels. In het buitenland zie je daar ook in Amsterdam mooie voorbeelden van”, zegt Lien Velghe.

Positief effect

“Ik vond dat dit ook in Brugge moest kunnen en nam het heft in handen. Zo heb ik briefjes gemaakt en ben ik in de straat rond geweest om te polsen of er interesse was. Maar natuurlijk had ik ook wel wat steun van het stadsbestuur nodig, alleen al om een vergunning te krijgen, en daarom trok ik naar schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Gelukkig was zij direct erg enthousiast en ziet ze ook in welk positief effect bloemen en planten hebben op het straatbeeld én op de mensen.”

Bloemen en planten hebben positief effect op straatbeeld en mensen

“Wij hebben vier keer samen gezeten, elke 14 dagen, en hebben het dossier, ook met mijn medewerkers van de groendienst erbij, heel concreet voorbereid”, vult schepen Van Volcem aan. “Het klinkt misschien gemakkelijk om wat bloemen te zetten maar toch heeft zo’n dossier heel wat voeten in de aarde.”

“Zo hebben we een oplijsting gemaakt over welke planten er in aanmerking komen. Het gaat dus vooral om klimplanten zoals de ‘blauwe regen’. Ik ben heel erg enthousiast over dit project en hoop dat het aanstekelijk werkt. Het zou mooi zijn mochten handelaars in andere straten en buurten ook gaan investeren in bloemen en planten, dan willen we daar zeker ook partner in zijn. Want meer groen in de stad komt de diversiteit ten goede en door groene hoekjes in de stad in te richten willen we ook de sociale interactie bevorderen.”

Groene ader

Lien Velghe vult aan: “Ik heb er trouwens ook de Mallebergplaats en de Philipstockstraat bij betrokken, zo willen we komen tot een groene ader doorheen de stad. Van de Vesten tot aan de Markt. Enkele bekende zaken die mee doen zijn onder meer De Kelk, het grote gebouw van het centrum Geestelijke Gezondheidszorg, restaurant Sans Cravatte, Flanders hotel, kledijzaak Lilola en wijnhandel Cuvee.”

Schepen Van Volcem roept verder ook nog de handelaars op om ook bloembakken te zetten op de eerste verdieping. “Ik vind het heel positief dat dit een project is dat echt van onderuit komt; ik heb dan ook niet geaarzeld om me er direct volledig achter te scharen en gelukkig kon ik ook de burgemeester en de andere collega’s in het College overtuigen van het nut ervan. Over een kleine twee weken zullen de eerste klimplanten in het straatbeeld verschijnen.” Lien Velghe wil overigens ook nog werk maken van ‘street art’ in de straat maar daarvoor zal ze binnenkort eens bij cultuurschepen Nico Blontrock aankloppen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier