Langere herfstvakantie in Franstalig België zorgt voor meer toeristen aan zee

© Kim van Dam
Redactie KW

De toeristische sector aan de Kust is tevreden over de voorbije herfstvakantie. Door de nieuwe regeling van schoolvakanties in Franstalig België was het de eerste keer dat de herfstvakantie twee weken duurde. Uitschieter was het verlengde weekend, van 29 oktober tot en met 1 november.

De nieuwe vakantieregeling zorgt ervoor dat ook in de week voorafgaand aan de traditionele herfstvakantie (29/10 tot en met 6/11) hogere volumes voor dagtoeristen en voor overnachtingen in logies worden genoteerd. Westtoer noteert in de eerste week een stijging van 40% in het aantal overnachtingen, en een stijging van 5% in het dagtoerisme, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De Franstalige Belgen zakken dus wel degelijk naar de kust af in die nieuwe vakantieweek.

1,2 miljoen overnachtingen

Voor de traditionele herfstvakantie, de week van 29 oktober tot en met 6 november, noteert Westtoer een stijging van zeven procent voor het verblijftoerisme, ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In totaal zijn er 1,2 miljoen overnachtingen geregistreerd. Vooral voor het verlengde weekend (29 oktober tot en met 1 november) zorgden last minute boekingen voor een hotelbezetting tot 90% aan de kust. Ook heel wat tweedeverblijvers kozen voor een vakantie aan zee.

Westtoer noteert zo’n 600.000 dagtoeristen tijdens de tweede week van de herfstvakantie. Dat is een stijging met meer dan 30% tegenover de herfstvakantie van vorig jaar (2021). De beste dag was zondag 30 oktober, met meer dan 100 000 dagtoeristen. Ook de daaropvolgende dagen scoorden hoog. Het mooie weer en het feit dat op maandag 31 oktober velen een brugdag hadden, zijn mee verantwoordelijk voor deze stijging.

Evenementen

Alle badplaatsen hebben ook inspanningen geleverd om kwalitatieve evenementen te organiseren tijdens de herfstvakantie, ook al in de eerste week. Halloweenparades zoals in Blankenberge en Koksijde zijn duidelijk grote publiekstrekkers gebleken.

“Ook in de herfstvakantie blijft de kust voor Vlamingen én Franstalige Belgen duidelijk een favoriete vakantiebestemming. De spreiding van de vakantieperiode heeft duidelijk een invloed op de bestedingen. Gewijzigde vakantieperiodes zorgen voor een extra verbreding van het toeristisch seizoen. Spreiding in tijd en ruimte is een belangrijk aspect in het hedendaags toerisme”, concludeert Westtoer.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.