Lange Munte ligt bezaaid met kleine stukjes plastic en dus kruipen de opruimers op hun knieën

Davy Gillis en zijn collega's kruipen op handen en knieën om alle stukjes plastic op te rapen. © CLL
Christophe Lefebvre
Christophe Lefebvre Medewerker KW

De negende editie van Kamping Kitsch was een recordeditie en niet alleen vanwege het aantal bezoekers. Ook de hoeveelheden achtergelaten afval bereikten nieuwe hoogtes en die afvalberg brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Vooral voor de mensen die het terrein moeten opruimen. Vierkante centimeter per vierkante centimeter…

Meer dan 20.000 bezoekers zakten eind augustus af naar de Lange Munte in Kortrijk om er volledig los te gaan op Kamping Kitsch. Wie wil deelnemen aan dat grootste verkleedfeestje van het land is verplicht er een aparte dresscode te volgen. Kleurrijke outfits voorzien van alle mogelijke accessoires zorgen voor een excentriek sausje over dit unieke festival. Helaas blijken heel wat van die accessoires, zaken zoals zonnebrillen of kettingen, achter te zijn gebleven op de festivalweide. En dat boeltje opruimen blijkt allesbehalve evident.

De firma Blomo is dezer dagen bezig met dat tijdrovende karwei. Projectleider Davy Gillis overloopt samen met zijn collega’s de weide, centimeter per centimeter. “We kunnen gewoon niet anders”, zegt hij. “Heel wat van de accessoires die de feestvierders hier achterlieten zijn gemaakt uit (goedkoop) plastic. Toen men het festivalterrein met machines kwam schoonmaken, werden al die stukken verpulverd. De weide lag dus bezaaid met duizenden stukjes plastic, wat het onmogelijk maakt om dat nog machinaal op te ruimen. Er zit dus niets anders op dan op handen en knieën rond te kruipen en alles met de hand op te rapen. Binnenkort wordt de weide omgeploegd en opnieuw ingezaaid. Het is dan ook uit den boze dat er stukjes plastic onder de grond verdwijnen. Alles moét weg. Zonder enige uitzondering.”

Kapotte zonnebrillen en andere plastic accessoires liggen nog op het terrein. En die moéten weg.
Kapotte zonnebrillen en andere plastic accessoires liggen nog op het terrein. En die moéten weg.© CLL

Hoewel de weide eveneens door andere festivals zoals Alcatraz worden gebruikt, is het vooral de afvalberg van Kamping Kitsch die in het oog springt. “Iedereen komt hier natuurlijk ook verkleed naartoe“, verklaart Davy. “Vertrekken doen ze meestal met heel wat minder accessoires en dus blijft een grote hoop hier achter. Dat is iets wat eigen is aan een verkleedpartij natuurlijk. Bij Alcatraz hadden we dat bijvoorbeeld niet. Toen lag de weide er kraaknet bij.” Bij Kamping Kitsch was niemand bereikbaar voor commentaar. Het is onduidelijk wie instaat voor de kostprijs van de opruimwerken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier