Landelijke Gilde viert 100-jarig bestaan

Op zondag 22 september viert de plaatselijke afdeling van de Landelijke Gilde haar 100-jarig bestaan in dorpshuis Rookop. Voor de gelegenheid is er een tentoonstelling en heel wat randanimatie.

” 10 X 10 vingers is 100 “, inviteert het LG-bestuur naar het eeuwfeest met v.l.n.r. vooraan Erwin Boutton, Geert Degrauwe, voorzitter Dany Six, Luc Sohier en achteraan v.l.n.r. Patrick Vermeersch, Johan Pil, Wout Huys, Michiel Degrauwe, Klaas Debergh en Luc Lemahieu. ( foto HoPa)

LG-bestuurslid Johan Pil snuisterde in de archieven en oogstte heel wat anekdotes uit de goeie ouwe tijd, toen de boer nog met authentieke paardenkracht en in Belgische franken zijn dagelijks brood verdiende. “Op 23 november 1919 werd de Reningelstse BoerenBond boven de doopvont gehouden, onder impuls van onderpastoor en proost Hanssens. Cyriel Jacob werd de eerste deken of voorzitter. Raadsleden Aloïs Van Caeysele, August Verdonck-Hardeman, René Verdonck en Karel Deconinck zetelden mee in het bestuur”, vertelt Johan Pil.

Boete

De Reningelstse BB-afdeling startte met maar liefst 200 leden, die maandelijks een halve Belgische frank lidgeld moesten bijdragen. Wie de begrafenis van een overleden lid niet bijwoonde, kreeg 1 frank boete aangesmeerd. In 1923 telde de boerengilde 182 leden, 130 in 1925, 150 in 1929 en 128 in 1931. Vandaag de dag mag de ‘schrijver’ van de Landelijke Gilde 95 leden op de computer aanvinken. De aanvankelijk syndicale en christelijk geïnspireerde werking evolueerde in de voorbije 100 jaar tot een plattelandsbeweging met bredere doelstellingen, inspiraties en engagement. “Ook niet-landbouwers zijn welkom in ons midden.”

Bank zoekt Plek

Huidig voorzitter Dany Six nodigt iedereen extra uit om mee te stemmen voor de campagne ‘Bank zoekt Plek’. Hiervoor bestelde de Reningelstse Gilde een zitbank. “Iedere inwoner kan online zijn stem uitbrengen over een favoriet plekje in het dorp waar hij of zij deze rustbank wil neergepoot zien. Twee van de zes vooropgestelde locaties blijven nog over: de Lindegoedkapel en het kruispunt Westerse Clyttestraat Diepestraat, beiden gelegen langs fietsnetwerk Westhoek. Surf maar eens naar ‘bankzoektplek.be’ en stem mee. Tijdens de receptie van 22 september wordt deze landelijke rustplaats bekend gemaakt.

Dorpshuis Rookop heet alle inwoners gratis welkom tussen 10.30 uur en 14 uur met streekbier, wijn, frisdrank en frietjes. Voor de gelegenheid is er een tentoonstelling en een springkasteel voor de kinderen. Ensemble ‘De Toâpe Geraapte’ verzorgt de muzikale randanimatie. Eind januari 2020 bezegelt LG Reningelst haar eeuwig bestaan met een driedaagse ledenreis naar Parijs, inclusief bezoek aan een tractorfabriek en Calvados-slijterij. Anderzijds kun je intekenen voor de jaarlijkse inschrijvingsactiviteit, de kermisrit voor oldtimer-tractoren, de winterse dwaallichtjestocht, de zomerse minismultocht, het Sint-Elooisfeest, een wandeling naar levende dorpsmomumenten, een bedrijfsbezoek en de fietshappening ‘t Vijfde Wiel. (HoPa)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.