Landelijke Gilde Oostrozebeke bestaat honderd jaar

Het voltallig bestuur en verdienstelijke leden van de Landelijke Gilde. © (foto CLY)
Redactie KW

2020 is een bijzonder jaar voor de Landelijke Gilde. De vereniging bestaat immers honderd jaar en diende een aanvraag in om zich koninklijk te mogen noemen. De toekomst oogt mooi voor de Gilde, die 160 leden telt en jaarlijks heel wat activiteiten organiseert.

Met voorzitter Wim Vanhaverbeke en Geert Dewitte doken we in de goed bewaarde archieven van de vereniging.

“Eind de jaren 1800 maakte de maatschappij een zware crisis door. Goedkope landbouwproducten overspoelden de markt en de lokale producten werden uit de markt geduwd.”

“De katholieke kerk vreesde de vlucht van de verarmde boeren en daarom werd in 1890 in Leuven de Boerenbond opgericht met de bedoeling de boerenstand machtiger te maken.”

De afdeling Oostrozebeke werd opgericht in 1920 onder impuls van Ghislain D’Hondt die precies honderd jaar geleden de eerste voorzitter werd. Er werden tal van initiatieven opgestart met heel veel bijscholing rond allerhande onderwerpen.”

“Op 8 maart 1951 werd de melkcontrole in het leven geroepen maar ook op maatschappelijk en godsdienstig vlak volgden nieuwe initiatieven. Ook tal van feestelijkheden volgden op lokaal niveau zoals de St.Elooisfeesten, de Zwijntjeskermis en tal van kleine initiatieven zoals voetbalmatchen, open-tuinen-fietstochten, wandelingen en dagreizen tot zelfs een kampioenschap wielrennen voor boeren en boerinnen.”

Zes voorzitters

Vandaag is de vereniging aan zijn zesde voorzitter toe.

Het rijtje werd geopend door Ghislain D’Hondt, gevolgd door Arthur Vermeersch, Gerard Defoer, Frans Lannoo, André Jonckheere (die op 3 maart helaas is overleden) en momenteel Wim Vanhaverbeke die sinds 2005 het voorzitterschap waarneemt.

In de beginjaren werd de voorzitter steeds bijgestaan door ‘de schrijver’. Meester D’Heygers werd secretaris in 1949 en werd eind 1981 (na 32 jaar) opgevolgd door Paul Taillieu. Paul bleef secretaris tot 2011 (30 jaar). De taak van secretaris is sindsdien verdeeld over verschillende bestuursleden.

Huldiging verdienstelijke leden

Tijdens de viering voor het honderdjarig bestaan werd niet alleen teruggeblikt.

Katrien Messely van het nationaal bestuur huldigde ook een aantal verdienstelijke leden. Het ging om Peter Coucke en Pol Defoer voor 20 jaar dienst, Wim Vanhaverbeke en Geert Dewitte voor 25 jaar, Frans Lambrecht en Paul Taillieu voor 40 jaar dienst en ten slotte voor 50 jaar dienst: Carlos Vanhaecke, Fran Van der Cruyssen, Pol Vandemaele, Jozef Vandemaele Frans Lambrecht Walter Coussens en de betreurde André Jonckheere.

Het bestuur kreeg een compleet nieuwe outfit en die dient zeker niet om in de kast te hangen maar om er geregeld mee uit te pakken op de vele activiteiten van de vereniging. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier