Landelijke Gilde Bissegem viert honderdste verjaardag

Nieuwe voorzitter Carl Craeynest (midden vooraan) kreeg het voorzitterslint op de jubileumviering van het Gilde. (foto SL)
Redactie KW

Vorig weekend was het feest op het landbouwbedrijf van Antoon Calis en Annie Wyseur. De Landelijke Gilde Bissegem vierde er zijn honderdste verjaardag. Tegelijkertijd gaf voorzitter Antoon het voorzitterslint door aan Carl Craeynest.

Op het sfeervolle erf van Antoon Calis (80) waar het speciale jubileum werd gevierd, prijkt een bord met daarop krantenartikelen en foto’s van de vele evenementen die de afgelopen jaren door de Landelijke Gilde Bissegem werden georganiseerd.

Van 46 naar 24

“De Landelijke Gilden zijn socio-culturele verenigingen die tot de overkoepelende organisatie Boerenbond behoren”, zegt de afscheidnemende voorzitter. “Die werden gesticht met het doel om beter prijzen te bekomen bij de aankoop van grondstoffen en betere verkoopprijzen te garanderen. Meer algemeen om de financiële situaties van de bedrijven te verbeteren. Ondertussen is het boerenleven drastisch veranderd. Zware handenarbeid werd door machines overgenomen en de landbouwbedrijven hebben zich gespecialiseerd.”

De landelijke Gilde Bissegem werd opgericht in 1920, in 1926 waren er 46 leden, in 1945 waren dat er 43. Momenteel telt de vereniging nog 24 leden.

Van Antoon naar Carl

Uniek is wellicht dat er in die honderd jaar slechts vier voorzitters zijn geweest: Vooreerst oud burgemeester van Bissegem Petrus Thiers, vervolgens Octaaf Vanhoenacker en Joris Buysse en tenslotte sinds 1996 Antoon Calis. Die laatste gaf vorig weekend het voorzitterslint door aan Carl Craeynest (64). Hem wacht de uitdaging om de draad weer op te pikken. “Dat klopt’, zegt de nieuwe voorzitter. “De laatste twee jaar vonden haast geen activiteiten plaats, de voorbije decennia was dat wel het geval: bedrijfsbezoeken, open tuinen, fietsuitstappen, Sint-Elooisfeesten en zo meer. Gelukkig kan ik blijven rekenen op de hulp van Antoon en secretaris Rik Boudrez.”

Tijdens het feest werden nog andere leden gehuldigd. Eugene Wyseur die al 65 jaar lid is en onafgebroken 59 jaar ondervoorzitter. Zijn echtgenote Roza Vanhoenacker die voorzitter was van KVLV, het huidige Ferm, van 1981 tot 1993. Tenslotte ook Annie Wyseur, de echtgenote van Antoon Calis, die sindsdien de voorzitter was van Ferm.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier