Landbouwerszoon Stijn Vanhee (31) zet laatste stappen tot priesterwijding

Stijn Vanhee bij de priesterwijding. © RDB
Redactie KW

De jonge Slijpenaar van 31 leefde er al een hele periode naar toe. En eindelijk is zijn wens uitgekomen. Dat vooral door te volharden en door de liefde voor de kerk en God.

“Het is de eerste maal dat er een priester wordt gewijd in onze parochie Spermalie. Deze wijding kan enkel worden voltrokken door een bisschop. Bisschop Lode Aerts sprak Stijn en de meer dan 650 aanwezigen aan en benadrukte de diepgang van het geloof. Een unieke en heugelijke gebeurtenis dus”, geeft Pastoor van Middelkerke Luc Baene mee.

Een priesterwijding komt niet zo vaak voor, mensen zijn minder vertrouwd met de rituelen die tijdens de viering plaatsvinden. Zo is er de litanie, de handoplegging, een wijdingsgebed en misschien nog wel het belangrijkste gedeelte de overhandiging van de priesterstola en kazuifel. Na de zalving en het aanbrengen van de gaven, ging de dienst verder met een eucharistieviering.”

Ik spring niet graag uit de band, sta niet graag in de spotlight. Een drastische keuze lag niet in mijn aard – Stijn Vanhee

Stijn Vanhee is de oudste van vier kinderen en groeide op in Slijpe op een boerderij. Hij studeerde af als industrieel ingenieur. “Voor mezelf heb ik altijd een ‘gewoon’ levenstraject voor ogen gehad waarin voor mij het geluk lag: studeren, een job, een gezin, een huis, … En hoewel ik wel al eens dacht aan een mogelijke priesterroeping, paste die gedachte helemaal niet in dat plaatje van een normaal, gewoon leven. Ik spring niet graag uit de band, sta niet graag in de spotlight. Een drastische keuze lag niet in mijn aard.”

“Op mijn achttiende was ik helemaal niet klaar om naar het Grootseminarie te gaan. Ik heb heel wat jaren nodig gehad om bewust te zijn van waar mijn roeping eigenlijk lag. Daarbij hebben enkele gebeurtenissen een belangrijke rol gespeeld. Een daarvan was het meemaken van de wereldjongerendagen in Keulen. Maar daarnaast heb ik ook het geluk gehad om op mijn weg leeftijdgenoten en andere jongeren te ontmoeten met wie ik het geloof kon delen, erover nadenken en in dialoog gaan. Mijn geloof kon zich zo verder ontwikkelen en groeien.”

Landbouwerszoon Stijn Vanhee (31) zet laatste stappen tot priesterwijding
© Bisdom Brugge

“Ik begon in 2013 aan de priesteropleiding. ‘God dienen is de ware vrijheid.’ Dit vat samen wat ik de afgelopen jaren tijdens de priesteropleiding heb mogen ervaren en waarom ik de roepstem in mij heb gevolgd. Ik voelde voordien een tekort in mijn leven, ik miste iets. De keuze om mijn volledige leven te wijden aan God heeft me vrijer gemaakt.”

Studies afwerken

Momenteel studeert Stijn in Rome aan de Gregoriana. Daar zal hij na de wijding naar toe trekken om zijn studies af te werken. Bisschop: “Liefde gedragen door God is rijker. Stijn zal zich inzetten voor de kerkgemeenschap en zal een goede priester worden. De beslissing om je leven te leiden in het teken van God is geen oppervlakkige keuze. Maar hij is de strijd aangegaan. En daar zijn we heel dankbaar voor.”

(RDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier