Landbouwers protesteren tegen Ventilus tijdens de BinckBank Tour

Langs het parcours van de BinckBank Tour voerden landbouwers en buurtbewoners dinsdagnamiddag een stille actie, zoals hier in Torhout. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Langs het parcours van de BinckBank Tour voerden landbouwers en buurtbewoners dinsdagnamiddag een stille actie. Met spandoeken aan hun landbouwmachines protesteerden ze tegen het Ventilus-project, dat via hoogspanningslijnen de windenergie van de Noordzee naar het binnenland wil brengen.

Dat de mensen die nabij de E403 wonen het Ventilus-project in zijn huidige vorm niet kunnen smaken, is al maanden duidelijk. Langs de autosnelweg tussen Brugge en Kortrijk prijken op zowat alle landbouwterreinen slogans tegen het project. Dinsdagnamiddag probeerden de actievoerders op een bijkomende manier de aandacht te trekken voor hun strijd. Langs het parcours van de BinckBank Tour plaatsen de landbouwers en buurtbewoners verreikers met containers en spandoeken. Ze hopen zo in beeld te komen tijdens de live uitzending van de wielerwedstrijd en aandacht te krijgen voor hun strijd.

Het protest vond dinsdagmiddag vooral plaats in de driehoek Lichtervelde – Ardooie – Pittem, waar de koers vier keer passeerde. Langs de Brugsesteenweg in Pittem stond landbouwer Francky Snaet met twee verreikers. Zijn bedrijf en velden liggen in het zoekgebied. “We willen onze strijd opnieuw zichtbaar maken bij een groot publiek en tonen dat we niet stil zitten. Door corona zijn de manieren om in de aandacht te komen of acties te organiseren zeer beperkt. We vinden vooral dat we te weinig gehoord worden. Het Ventilus-project voert te weinig onderzoek naar gelijkstroom, omdat het niet in de startnota staat. Bovendien maken we onze zorgen over onze gezondheid. Er is geen controle, geen handhaving. Ze mogen doen wat ze willen.”

“Door corona zijn de manieren om in de aandacht te komen of acties te organiseren zeer beperkt”

Ook buiten die centrale driehoek werd actie gevoerd. Zoals in Torhout, aan de brug van de E403. “Ons doel is om opnieuw onder de aandacht te komen en ook om de buurt duidelijk te maken dat we niet opgeven”, zegt buurtbewoonster Leen Dedeene, die ook lid is van de vzw Buurtplatform Leefbaar E403. “We zijn tegen de hoogspanning, en zeker als die ook nog es bovengronds zou komen. Er zijn geen studies naar de mogelijke gevaren van deze nieuwe stralingen. Zelfs woon ik op een kilometer van de E403, maar ik heb kans dat de hoogspanning boven mijn eigendom komt te hangen. Ik woon in het tuinbouwbedrijf van mijn ouders. Het huis zouden ze onteigenen, maar de loodsen en serres worden niet vergoed…”

Naast deze actie verspreidt het buurtplatform ook nog affiches onder de buurtbewoners. “Het coronavirus maakt het ons niet makkelijk”, aldus nog Leen Dedeene. “Vorig jaar organiseerden we een barbecue om centjes in de lade te brengen, maar dat is dit jaar niet mogelijk. Onze plannen voor een zomerbar hebben we moeten opdoeken. We zullen moeten nadenken hoe we geld kunnen inzamelen, want je weet dat dit een spelletje onder advocaten zal worden.”