Landbouwers hopen dat droge zomer erkend wordt als ramp

Schepen Vanthuyne hoopt dat de Vlaamse Overheid de landbouwers niet vergeet: "Momenteel is de droogte van vorig jaar nog steeds niet erkend als ramp. We blijven daar maar op wachten." (foto JS) © ©2020 Jan STRAGIER
Redactie KW

Schepen van Landbouw Geert Vanthuyne (Visie) in Moorslede hoopt dat er snel duidelijkheid komt over de al dan niet erkenning van de droogte van vorige zomer als ramp. “Voor heel wat jonge landbouwers staat het water tot aan de lippen. Zij kunnen echter momenteel niet rekenen op een coronapremie.”

Reeds enkele jaren op rij krijgt de West-Vlaamse landbouwer af te rekenen met een heel droge zomer. Ook de landbouwers in Moorslede werden de voorbije jaren telkens de dupe van een langdurige hittegolf.

“Momenteel is de droogte van vorig jaar nog steeds niet erkend als ramp. We blijven daar maar op wachten”, aldus schepen Geert Vanthuyne (Visie) die in Slypskapelle zelf een eigen landbouwbedrijf heeft.

“De schade in onze regio was ook vorig jaar heel erg groot. Landbouwers als ikzelf, die al jarenlang aan de slag zijn, kunnen dit misschien nog opvangen, maar vooral voor jonge landbouwers stijgt het water tot aan de lippen.”

Schepen Vanthuyne hoopt dat de Vlaamse Overheid de landbouwers niet vergeet.

“Zeker nu niet in deze rare coronatijden. We merken wel dat door de coronacrisis de waardering voor onze sector gestegen is.”

Geen coronapremie

Verschillende overheden riepen inmiddels op om te blijven inzetten op de plaatselijke landbouw om de voedselvoorziening zo niet in het gedrang te laten komen. De landbouwers merken echter dat de burgers niet altijd voor die lokale producten kiezen.

“Momenteel wordt er ook slechts heel weinig geld gegeven voor onze producten.”

“Dat de maatregelen rond het coronavirus voor de landbouw- en tuinbouwsector eveneens zware gevolgen met zich meebrengen is een feit. Op een premie kunnen wij echter momenteel niet rekenen.” (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier