Landbouwer Wim Van Boven ontstemd over plannen omvorming N49 in Lapscheure: “Ik stap naar de Raad van State”

Landbouwer Wim Van Boven klaagt de plannen voor de aanleg van een weg en tunnel op zijn grond aan. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Landbouwer Wim Van Boven uit Lapscheure schrok zich een ongeluk toen hij op een infomarkt over de omvorming van de N49 tot autosnelweg enkele plannen bekeek. “Plots werd ik geconfronteerd met plannen waarbij op onze percelen een geheel nieuwe landbouwweg en een tunnel zouden komen. Dit is nu toch geen manier van omgaan met betrokkenen in zo’n dossier. Bovendien is het een totaal onzinnig en vooral duur idee, want amper twee kilometer verder is er al een tunnel”, stelt Wim Van Boven scherp.

Net als zoveel andere Dammenaars ging ook Wim Van Boven op woensdag 13 maart eens een kijkje nemen op de infomarkt over de hervorming van de N49 tot autosnelweg die het Agentschap Wegen en Verkeer, samen met het Damse stadsbestuur had georganiseerd. “Groot was mijn verbazing toen ik plots door enkele mensen werd aangeklampt die me zeiden: ‘Wim, er liggen plannen waarbij er een weg en een tunnel door jullie percelen loopt'”, vertelt Wim Van Boven, die een landbouwbedrijf aan de Preekboomstraat in Lapscheure runt.

“Ik wist niet wat ik hoorde en ging zelf kijken. En warempel het klopte! Op een van de plannen liep er een nieuw stuk weg van wel één kilometer met daarbij een tunnel onder de snelweg over wel vier percelen van de grond van mijn ouders, die door mij gebruikt wordt. Dit is nu toch echt geen manier van omgaan met betrokkenen in zo’n belangrijk dossier. Die weg zou een bocht maken rondom een historische en beschermde bunker hier vlakbij mijn boerderij en zou dan ter hoogte van de huidige afslag aan het Haringgat onder de autosnelweg doorgaan om op de Nonnendijk uit te komen. Daar zijn twee landbouwbedrijven gevestigd, maar die landbouwers hebben helemaal geen gronden om te bewerken aan de, voor hen, overkant van de expresweg die een autosnelweg zou worden. Dus voor hun landbouwactiviteiten kan die weg en die tunnel al niet dienen.”

Fietserstunnel

“Ikzef heb wel grond aan de overkant, maar voor mij is het niet nodig om daarvoor een specifieke landbouwweg vlakbij mijn boerderij te hebben. Nauwelijks twee kilometer verder in Lapscheure wordt er al een tunnel voorzien en ook in Den Hoorn komt er een. En dan moet je ook nog eens weten dat de Nonnendijk een doodlopende straat is. Buiten die twee landbouwbedrijven is daar niets. Dit lijkt me dus een verspilling van veel belastinggeld en bovendien zou er ook veel mooie fauna en flora door vernield worden”, aldus Wim Van Boven. Waar hij zich wel kan in vinden, is in een fietserstunnel op ongeveer die locatie. Deze zou een veel minder grote impact hebben dan een landbouwweg en dito tunnel. “Maar als die dan zou aansluiten op de straat aan het Haringgat, dan moet deze toch wel wat fietsvriendelijker gemaakt worden, want nu is die erg smal en hobbelig. Daar passeert ook wel zwaar vervoer en dat in combinatie met fietsers kan gevaarlijk zijn”, stelt Wim.

Er lagen ook alternatieve plannen. Er is nog niks beslist. We zitten nog in de studiefase

“Een fietserstunnel oké, maar een tunnel met een landbouwweg, die onze percelen zou versnipperen: over mijn lijk! Desnoods trek ik naar de Raad van State. Ik stel me ook de vraag, als er blijkbaar geld is voor zo’n onzinnig weg, waarom er dan niet kan geïnvesteerd worden in een echte op- en afrit op Dams grondgebied. Daar zijn heel veel Dammenaars wél vragende partij voor.”

sfeerbeeld

Burgemeester Joachim Coens (CD&V+) probeert intussen de gemoederen te bedaren. “Ik was zelf ook aanwezig op de infomarkt en heb ook maar ter plaatse kennis gemaakt met die plannen. Het is zeker niet zo dat wij als stadsbestuur, of de andere landbouwers, specifiek vragende partij zijn voor zo’n landbouwweg met ondertunneling op die locatie. Het is wel zo dat ik aan het Agentschap Wegen en Verkeer heb gevraagd om een aantal mogelijkheden uit te tekenen. Er bestond immers wel een sfeerbeeld waarbij een tunnel voorzien was, maar dat werd niet gepreciseerd”, verduidelijkt burgemeester Coens. “Er lagen trouwens ook alternatieve plannen voor op de infomarkt, waarbij de grond van de familie Van Boven niet werd aangesneden. Daar is dus nog niets in beslist. We zitten nog in de studiefase.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier