Landbouwer weigert gemeentelijke gronden terug te geven aan Beernem

© Getty Images
Redactie KW

De gemeente Beernem ligt in discussie met een landbouwer over de overdracht van gemeentelijke gronden. Volgens het intern reglement gaan die gronden terug naar de gemeente vanaf een landbouwer de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt, maar volgens schepen van Landbouw Claudio Saelens (CD&V) is de man het daar niet mee eens.

In het Beverhoutsveld in Beernem stelt de gemeente 330 hectare landbouwgrond ter beschikking aan landbouwers uit de gemeente. Het gaat om een gebied aan de grens met Oostkamp. “Landbouwers die de leeftijd van 65 jaar hebben bereikt en geen opvolgers hebben, moeten de gronden vrijgeven zodat ze kunnen toegewezen worden aan jonge landbouwers. Een landbouwer, die vorig jaar de leeftijd van 65 jaar heeft bereikt uit Oedelem, weigert het gemeentelijk reglement te volgen”, reageert Saelens.

Pachtwet

De landbouwer, die zeker tot na het proces anoniem wenst te blijven, gaat niet akkoord met de mening van de gemeente: “Zij gebruiken hier het gemeentelijk reglement om die gronden terug te vorderen. Ik doe een beroep op de eeuwenoude pachtwet, die voor mij en voor andere boeren veel belangrijker is. Het is jammer dat de gemeente de media wil gebruiken om macht te krijgen over iets waarvan ze de uitkomst nog niet kennen“, klinkt het.

Schepen van Landbouw Claudio Saelens (CD&V) licht verder toe: “De betrokkene weigert in te gaan op de aanbevelingen die we reeds hebben verstuurd. Recent hebben we vastgesteld dat hij de gronden zelfs opnieuw is beginnen te bewerken. Via de gemeentelijke diensten vernemen we dat hij wenst te onderhandelen, we hebben echter nog geen enkel concreet voorstel ontvangen. Bijgevolg starten we de juridische procedure op.”

Ruimte maken voor jongeren

Het is volgens Saelens jammer dat ‘pensioenboeren’ zo geen ruimte willen maken voor actieve landbouwers: “Als je er al een carrière van meer dan 40 jaar hebt op zitten, dan heb je al een mooie loopbaan gehad. We zien vandaag dat – mede door de coronacrisis ¬ de lokale voedselproductie zeer belangrijk is. Mogelijk zullen de gronden door seizoenspacht nu door derden worden gebruikt, wat onze doelstellingen volledig ondergraaft. Een jammere zaak voor de Beernemse landbouw.” (AVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten