Lana Verkest uit Roeselare danst al sinds haar tiende in competitie. Nu, drie jaar later, heeft ze al een 60-tal bekers gewonnen en is ze Belgisch kampioen in de dansdisciplines moderne dans solo. Hierdoor werd ze gekwalificeerd om deel te nemen aan het Wereldkampioenschap van 5 tot 9 december 2018. Ze won ook de beker van België voor haar discodans samen met haar danspartner en goede vriend Zytho Vander Meiren. Lana haar grote droom is om professionele danseres te worden en haar eigen dansschool te hebben.

Lana deed dit jaar mee aan het Belgisch danskampioenschap georganiseerd door de federatie Buldo-FDSF. Belgisch kampioen word je binnen deze competitie enkel als je heel het jaar door aan wedstrijden deelneemt en goeie prestaties neerzet. En dat deed Lana ook, ze was elke wedstrijd aanwezig en dat leverde haar meerdere bekers op. Vorig weekend werd ze ook nationaal kampioen tijdens de wedstrijd van dansfederatie Dancewaves.Het was een zwaar jaar. Ik volg hedendaagse dans aan de Kunsthumaniora in Antwerpen. Ik train zo'n 13 uur in de week en in het weekend dans ik ook nog eens zes uur, extra repetities voor wedstrijden niet meegerekend. Ik heb al veel moeten opgeven voor mijn danscarrière, maar het is het allemaal meer dan waard." Lana sleepte een beker in de wacht voor haar moderne solo gechoreografeerd door Davy Desloovere, eigenaar van Life Danscenter in Izegem. Ieder jaar hebben haar dansacts een ander thema, dit jaar ging was het moeilijk omdat het thema somberder was en over haar eigen leven ging. "In het begin kon ik mij erg goed inleven, maar na al die trainingen en steeds over hetzelfde te moeten denken ging dat wat moeilijker. Op het kampioenschap ging het gelukkig wel goed. Eén van de redenen waarom ik de beker kreeg was net omdat ik mij zo goed kon inleven. Vroeger had ik veel schrik om alleen te dansen op een podium. Nu is solo, samen met duo en in team dansen het liefste wat ik doe. Ik krijg heel vaak positieve opmerkingen over mijn inleving, bewegingskwaliteit en lenigheid. Na een wedstrijd in Milaan kreeg ik van de jury te horen dat ze heel veel potentieel in mij zagen. Maar ik blijf met de voetjes op de grond."

Geen tijd om te rusten

Dat Lana Belgisch kampioen werd, kwam niet geheel onverwacht. Lana deed een heel jaar mee met alle wedstrijden en behaalde bijna altijd een podiumplaats. Al kwam haar succesvol seizoen bijna in het gedrang door een knieblessure. "Midden in het seizoen begon ik steeds vaker last te krijgen van mijn knie. Een combinatie van groeipijnen en de vele trainingen zorgden er voor dat ik plots niet meer mocht dansen en rust moest nemen. Ik was echt bang dat mijn seizoen voorbij was. Gelukkig revalideerde ik snel." Rusten zit er voor Lana nu niet in, binnenkort heeft ze al haar dansexamen en ze is al aan het trainen voor het wereldkampioenschap in december. Een plaatsje in de finale zou leuk zijn maar daar hoopt ze niet op. "Belgen maken weinig kans op dit kampioenschap. Scholen in bijvoorbeeld Noorwegen leggen nog meer de focus op de dansvakken.

Veel opgegeven

Het gezin had niet verwacht dat Lana zou studeren aan de Kunsthumaniora.

"Een leerkracht uit het lager onderwijs had ons voorgesteld om Lana eens te laten auditie doen in Antwerpen. Dat wilden wij wel eens proberen gewoon om te zien welke feedback ze zou krijgen. Er mochten maar 15 van de 80 kandidaten startten en tegen al onze verwachtingen zat Lana er bij", vertelt trotse mama Isabelle Baudoncq.

"Lana heeft heel veel moeten opgeven voor haar carrière"

"We zijn heel trots op Lana. Lana heeft veel moeten opgeven voor haar danscarrière. Ze kan nooit naar verjaardagsfeestjes van vrienden. Ze vertrekt op maandag naar Antwerpen en vrijdagavond om 18 uur is ze thuis. Om 19.30 uur staat ze al op terug op de dansvloer in Izegem. Voor haar is dansen haar leven en ze steekt er al haar tijd en energie in. Ik ook trouwens, we gaan elke wedstrijd mee om Lana te schminken en om te zorgen dat ze helemaal in orde is. Als ze volgende week komt zeggen dat ze stopt, dan heb ik daar geen probleem mee. Al zou ik het wel erg jammer vinden, ze heeft er tenslotte alles voor opgegeven maar het moet leuk blijven voor haar."

(SD)