Lana Verkest uit Roeselare danst vanavond in Belgium’s Got Talent

Lana Verkest timmert al lang aan de weg en won de afgelopen jaren al heel wat danswedstrijden. © Stefaan Beel
Redactie KW

Over het danstalent van de Roeselaarse Lana Verkest (15) bestaat weinig twijfel. Ze werd als Belgisch kampioen, nam deel aan het WK in Polen en ze rijgt elke week de bekers en medailles aan elkaar. Vanavond hoopt ze ook de jury en kijkers van Belgium’s Got Talent met haar dansmoves te overtuigen.

Deze danskampioene is de oudste van drie. Samen met haar ouders, haar zus Sienna (12) en broer Noah (8) woont ze in de Meiboomlaan. “Ik volg dansles sinds mijn zesde”, vertelt deze flapuit. “Dit begon met klassiek ballet aan de Stedelijke Academie. Omdat mijn lerares potentieel in me zag, kwam ik bij Life Danscenter uit Izegem terecht.”

Heel wat stijlen

Hierdoor verruimde ze haar wereld en leerde ze heel wat andere stijlen kennen. “Vooral moderne dans en hiphop zijn mijn favoriete genres.” Haar sterktes zijn volgens haar moeder Isabelle, haar uitstraling en expressie maar vooral ook het feit dat ze zo veelzijdig is. “Voor een wedstrijd heb ik altijd wel wat gezonde stress. Eens de muziek weerklinkt, valt die allemaal van mij af. Als ik in de dans zit, kan ik mij helemaal uitleven.” Op haar twaalfde trok ze naar de Kunsthumaniora Hedendaagse Dans in Antwerpen. “Hiervoor moest ik op internaat. Dat deed mij toch wel even twijfelen. De danswereld is best wel hard. Er heerst veel jaloezie en fysiek is dit natuurlijk niet te onderschatten. Uiteindelijk ben ik heel blij dat ik die stap heb gezet.” Lana danst wekelijks zo’n 18 uur en neemt elk weekend wel deel aan een wedstrijd. Sinds februari is ze de eerste Europese ambassadrice voor het Amerikaanse merk Details Dancewear, waarvoor ze in augustus samen met haar mama naar Los Angeles is gevlogen. “We hebben er de grootste dansscholen ter wereld gezien, Hollywood en San Diego bezocht en een paar fotoshoots gedaan. Ooit wil ik in Amerika gaan wonen om daar mijn dromen na te jagen”, klinkt het ambitieus.

Later wil ik mijn eigen compagnie of dansschool oprichten

Op het wereldkampioenschap in december vorig jaar in Polen, vertegenwoordigde deze getalenteerde tiener de Belgische kleuren.

Auditie

“Na mijn positieve ervaringen op het WK, wilde ik eens proeven van televisie. Die camera’s, al dat volk in de schouwburg en die bekende juryleden zijn toch wel iets om naar uit te kijken. Het ging mij vooral om de ervaring én natuurlijk wil ik graag een studioshow meepikken”, blijft Lana in het ongewisse.

“Eigenlijk had ik meer stress voor het microgedeelte dan voor de dans zelf. Vooral jurylid Dan Karaty was voor mij een extra stressfactor. Als danser en choreograaf weet hij waarover hij praat. Uiteindelijk waren die zenuwen nergens voor nodig. Ze zijn allemaal superlief”, lacht Lana. “Ik ben ook zot van de kledij die An Lemmens draagt. Een hele toffe madam. Het is mijn droom om het binnen enkele jaren tot professionele danseres te schoppen en later misschien een eigen compagnie of dansschool op te richten.” Haar familie en dichtste vrienden waren ook aanwezig op de auditie en bekijken die vanavond samen bij haar thuis. Lana hoopt op de massale steun van haar achterban. Als je een login aanmaakt op vtm.be kun je haar tijdens de uitzending trouwens een Golden Buzzer geven. (KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier