Lammetjesdag Adinkerke viert tiende verjaardag

De lammetjes stonden centraal. © MVQ
Redactie KW

In 10 jaar tijd is ‘Lammetjesdag’ uitgegroeid tot een topevenement op de tweede zondag van maart waarbij pasgeboren lammetjes en beleving centraal staan. Voor de tiende verjaardag was Kinderboerderij Hoeve Paepehof omgetoverd tot een feestlocatie met een reuzegrote tent. De pasgeboren lammetjes waren natuurlijk de grote attracties, maar ook alle andere boerderijdieren en bijzondere ambachten werden in de schijnwerpers gezet.

Lammetjesdag startte 10 jaar geleden als een bescheiden initiatief op Kinderboerderij Hoeve Paepehof om aan enkele bezoekers de pasgeboren lammetjes te tonen, om uit te leggen hoe je schapen houdt en verzorgt, maar in de loop der jaren steeg het aantal bezoekers tot meer dan 1.000. Nu zet een heel team vrijwilligers zich wekenlang in voor dit traditionele jaarlijkse topevenement. Ook deze zondag was het opnieuw een fantastisch doe- en belevingsevenement voor jong en oud, georganiseerd door de Adinkerkse Kinderboerderij VZW.

De herder en herderin gaven uitleg over de verzorging van de lammetjes.
De herder en herderin gaven uitleg over de verzorging van de lammetjes.© MVQ

Zoals elk jaar tekende ook nu de schapenscheerder weer present. De spinster van dienst demonstreerde hoe je wol verwerkt tot een warme dikke trui of een paar sokken. De schapen- en geitenbond had een stand met een diversiteit aan schapen en geiten. Een herder en herderin toonden aan de hand van filmpjes hoe lammetjes worden geboren, vertelden hoe ze worden gevoed en verzorgd… De compostmeesters legden uit hoe je best composteert. Een ijzersmid, een pottendraaister, en nog andere ambachten toonden hun kunnen. Met boswachter Johan kon je het prachtige natuurgebied Garzebekeveld verkennen. Samen met zijn hond demonstreerde een schapendrijver hoe je schapen drijft.

Voor de tweede keer was er aan dit evenement de Artiestenmarkt gekoppeld, met een 30-tal enthousiaste kunstenaars uit de regio, uit Frankrijk en Wallonië. Voor kinderen waren er diverse kinderworkshops, Bij kinderauteur Gudrun Tahon kropen ze knus bij elkaar en luisterden met open mond naar haar verhaaltjes tijdens de voorleessessie… Ze konden leren geocachen, knutselen met klei en wol, op stap gaan met de fotoclub, zich uitleven op het springkasteel, hun eerste schilderij maken… Sea Radio, het internet-radiostation uit De Panne, zon live uit, met afwisselend muziek en interviews.

(MVQ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier