L’Aile & La Cuisse komt naar Ieper

Restaurant L’Aile & La Cuisse op de Zwarteberg opent vanaf donderdag 13 december een tweede vestiging in Ieper. Aan de rotonde van de Oude Veurnestraat en de Diksmuidseweg staat na maanden verbouw- en renovatiewerken een indrukwekkend vernieuwd wit pand.

Sophie Deschoemaker, Claude Lenoir, zaakvoerder Louis Lenoir, Odile Pennec-Lancella en chef Nicolas Le Pape © DS

Het is de zaakvoerder van de originele L’Aile & La Cuisse die ons welkom heet. “Eigenlijk begint het verhaal bij mijn moeder Odile Pennec-Lancella, die vanaf 1983 De Brander openhield in Reningelst”, vertelt Claude Lenoir. “Ik heb de zaak in 1995 overgenomen en we zijn daar gebleven tot in 2009. Toen zijn we naar de Zwarteberg in Westouter verhuisd en begonnen we er met L’Aile & La Cuisse. Kip aan ‘t spit en ribbetjes verhuisden met ons mee. Dat viel duidelijk in de smaak. Het was een droom om ooit een zaak in Ieper te beginnen. Onze zoon Louis (23) weet ondertussen hoe je een horecazaak moet runnen en daarom vertrouwen we deze nieuwe vestiging aan hem toe. Hij zal daarbij geholpen worden door zijn grootmoeder Odile (66) en een team van een zestal medewerkers.”

“Onze zoon Louis weet ondertussen hoe je een horecazaak moet runnen”

Hout

De Ieperse vestiging wordt geen kopie van hun zaak op de Zwarteberg. Het interieur oogt warm en gezellig. Louis: “Dat komt vooral door het gebruik van hout. Mijn vader is daar door gepassioneerd. Hij heeft de tafels en de toog zelf gemaakt en is het hout zelf gaan halen in de Franse Bourgogne-streek. We zijn al meer dan een jaar bezig met dit hele project. We gaan ons uiterste best doen hier in Ieper om succes te boeken zoals in Westouter. De historiek van vroeger, toen het hier baancafé Inter of de Vort’n Vis was, heeft ons zeker niet afgeschrikt. Integendeel, we hebben het pand een volledig nieuwe look gegeven. Vroeger was het de ‘Vort’n Vis’ en nu is het ‘Kiekn aan ‘t spit’.” En waarom een Franse naam? “Omdat we de banden met de originele zaak willen benadrukken, maar we gaan een ondertitel zetten in onze Ieperse vestiging. De Vlerke en de Bille is de exacte vertaling en is een knipoogje naar de mensen van de streek. We hebben hier plaats voor 78 couverts en beschikken ook over een nieuw aangelegde binnenplaats, waar 25 mensen kunnen zitten.”

Proefdraaien

Louis heeft een jaar hotelschool in volwassenenonderwijs gestudeerd en volgde ook criminologie in Canada. “Maar ik miste de horeca te veel en zo ben ik teruggekeerd. Ik zal boven de zaak wonen en krijg versterking in de keuken van chef Nicolas Le Pape. Op 27 november zullen we hier eens proefdraaien voor een 70-tal genodigden en we plannen ook nog een meerdaagse opening om iedereen de kans te geven te komen kijken. Van 5 tot en met 9 december kan iedereen die dat wil het glas komen heffen op onze nieuwe vestiging. We koken dan nog niet om de genodigden de aandacht te kunnen geven die ze verdienen. Vanaf donderdag 13 december koken we dan een eerste keer voor klanten. We hebben er echt zin in en kijken er nu al naar uit.” (DS)

L’Aile & La Cuisse, Diksmuidseweg, Ieper. Openingsuren: donderdag: 17-23 uur, vrijdag tot maandag: 11 – 14.30 uur en 17 – 23 uur. Info via 057 37 70 97.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.