Lage grondwaterstand door vele bouwprojecten in Sint-Michiels

De bijna droge vijver van het park Bloemendale in Sint-Michiels. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

De vijver van park Bloemendale in Sint-Michiels staat bijna droog. Een nacht regenen kan dit euvel niet verhelpen. Volgens buurtbewoner Koenraad Verstraete wordt er teveel water getrokken uit de grond voor verschillende bouwprojecten in deze Brugse deelgemeente.

In een brief maant Koenraad Verstraete het Brugs stadsbestuur aan tot actie. Volgens deze wakkere inwoner uit Sint-Michiels is de bijna droge vijver van park Bloemendale nefast voor de dieren die er leven. Hij vindt de grondwaterstand in deze Brugse deelgemeente alarmerend: “Er zullen binnenkort vele bomen sterven, zoals nu al het geval is in het Tillegembos. Er bestaat dan ook een risico dat bomen op mensen zullen vallen, nabij de nieuwe bibliotheek, de tennis- krachtbal- en squash club, de gemeenteschool en Immaculata Instituut.”

Terugvloeien

“De oorzaak van die lage grondwaterstand is dat er teveel water uit de grond getrokken wordt voor allerlei bouwwerken. Denk maar aan de campus van hogeschool VIVES, nieuwbouw woningen langs de Koning-Albert-1 laan en binnenkort ook in de Koningin Astridlaan”, aldus Koenraad Verstraete. Hij vraagt het stadsbestuur om aannemers te verplichten opgepompt grondwater terug te laten vloeien in de ondergrond van Sint-Michiels.

Controle

Zijn brief kreeg inmiddels al gevolg. De gemeentelijke omgevingsambtenaar heeft de bronbemaling voor de onderkeldering van de nieuwbouw van VIVES in de Xaverianenstraat onderzocht. Daaruit blijkt dat de hogeschool de verplichting om het opgepompt grondwater elders te lozen naleeft. Zo worden de nabijgelegen bomen bewaterd. “Er zit schot in de zaak. Hopelijk is het nog niet te laat voor de natuur”, zegt Koenraad Verstraete.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier