Ladies Running Center bestaat 20 jaar

Wat in september 1999 van start ging als een activiteit voor Jong KAV Sint-Andries is 20 jaar later een bloeiende loopclub met meer dan 100 leden. Komende zondag viert Ladies Running Center de verjaardag met een feestelijk ontbijt en een gezellig uitstap in Brugge. Hilde Schotte en Christine Verleye zijn de twee leden met de langste staat van dienst.

Hilde Schotte (l.) en Christine Verleye flankeren trainer Bart Eelbode tussen de groep die afgelopen dinsdag liep op de Vesten. © Tom

“Ik ben indertijd meegevraagd door mijn buurvrouw Maaike”, herinnert Hilde Schotte de eerste lessen. “Ik had nooit gedacht dat ik ooit vijf kilometer zou kunnen lopen, maar trainer Bart de enige man tussen de Ladies had vertrouwen dat we allemaal dat doel zouden halen.”

Drie niveaus

“Die allereerste minuut lopen, leek enorm lang”, lacht Christine Verleye. Ondertussen hebben beide dames de afstand van een halve marathon gelopen. Voor Christine is de halve marathon van Ploegsteert de vaste afspraak. Hilde liep tot drie jaar geleden de 20 km van Brussel. “Die wedstrijden zijn onze sportieve manier om de grenzen te verleggen. Dwars Door Brugge is nog een van de klassiekers waar we met de club aan deelnemen. Daarnaast is ook de kerstloop een mooie traditie geworden. De ladies onder elkaar stimuleren je daar wel een stukje in, maar wedstrijden zijn zeker niet het belangrijkste. Een aantal dames loopt geen wedstrijden, maar die krijgen heus niet het gevoel dat ze er niet bij horen.” De opwarming bij de start van de training is altijd gezamenlijk. Maar daarna wordt de groep opgesplitst in drie niveaus: beginners, gevorderden en geoefenden. In die groepen zijn er nog eens spontane afsplitsingen naargelang het tempo. In het najaar lopen de dames op dinsdag en donderdag langs de Vesten. Op zondagmorgen kan je ze hun rondjes zien én horen maken in het Tillegembos.

Vriendengroep

“Meestal hoor je ons wel van ver aankomen”, lacht Hilde. “Als mannen ons inhalen, krijgen we soms wel de opmerking dat we minder moeten babbelen en sneller lopen. Maar van onze coach Bart mogen we dat niet.” Behalve de loopsters is er ondertussen ook een groep wandelaars die apart traint.

Na 20 jaar is de club uitgegroeid tot een vriendengroep. “Behalve looptrainingen spreken we ook eens tussendoor af voor een koffie of om een filmpje mee te pikken. Zo zijn er ook al weekendjes georganiseerd, maar ook een uitwisseling met een gelijkaardige damesloopgroep uit Engeland stond al in de agenda.”

“Ook nieuwe dames kunnen altijd aansluiten. Wie al wat loopervaring heeft, kan zich ook bij de groep voegen. Voor de absolute beginners zijn er in september, januari en rond Dwars Door Brugge telkens start-to-run trainingen als voorbereiding op”, klinkt het tenslotte. (Tom Brinckman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.