Labo Potteau Heule realiseert topproject in Mechelen

Bram Clinckemaillie: trots op de verschillende bijzondere projecten in Mechelen. © NOM
Redactie KW

Het Heulse interieurbouwbedrijf Labo Potteau speelde een hoofdrol in de renovatie van Het Predikheren, het nieuwe culturele pronkstuk van de stad Mechelen. Het 17de-eeuwse voormalige klooster ging vorig weekend open en op Open Monumentendag zondag 8 september is het toegankelijk voor het publiek. “Het is al het vierde project dat we in Mechelen realiseren en daar zijn we best trots op”, zegt zaakvoerder Bram Clinckemaillie (36), die al de vijfde generatie vormt in het Heulse familiebedrijf.

Het bedrijf uit de Zuidstraat in Heule, telt 180 werknemers. Het is gespecialiseerd in laboratoriummeubilair, inrichting van musea en andere interieurprojecten. De voorbije jaren had het in Mechelen zijn inbreng in vier nieuwe cultuurfaciliteiten: Het Predikheren, de Dossinkazerne (het bekende museum rond mensenrechten en de Holocaust), het museum Hof van Busleyden en het toeristisch centrum Het Schepenhuis, samen goed voor een omzet van zo’n 6 miljoen euro.

“Het project Het Predikheren is wel de kers op de taart“, zegt Bram Clinckemaillie. “Het is een mix van een eeuwenoud gebouw met daarin moderne eikenhouten accenten en meubels. De architecten wilden het kloostergebouw zo authentiek mogelijk houden. De muren moesten blijven zoals ze waren, verweerd door de eeuwen, en zo moesten wij met onze schrijnwerkafdeling het maatwerk aan die ruwe muren aanpassen. We zijn er een klein jaar mee bezig geweest. We hebben ook meer dan honderd moeilijke, speciale muren moeten plaatsen. We beschikken hiervoor over de modernste middelen, maar hebben ook een beroep moeten doen op de klassieke ambachtskunsten van onze mensen ter plaatse!”

Onder het dakgebinte is de stadsbibliotheek ondergebracht, waarvoor Labo Potteau het meubilair realiseerde.
Onder het dakgebinte is de stadsbibliotheek ondergebracht, waarvoor Labo Potteau het meubilair realiseerde.© Luc Bruggeman/Labo Potteau

De combinatie van het warme eikenhout en de ruwe authentieke muren geeft het gebouw een indrukwekkende sfeer en uitstraling. Bart Somers noemde het al ‘zijn mooiste realisatie als burgemeester’ en bezoekers spreken over een ’emotionele ervaring’.

Bram Clinckemaillie geeft nog een subtiele hint mee voor de eigen stad Kortrijk… “Kortrijk en Mechelen worden wel eens vergeleken, onder meer door een soortgelijk bestuur, de vele nieuwe evenementen en de vernieuwing van de infrastructuur. In Kortrijk staat een kunst- en tentoonstellingssite in de Groeningeabdij op stapel. We hopen dat we met onze ambacht ook onze eigen stad nog mooier kunnen helpen maken…

Wie zondag Het Predikheren bezoekt, kan er ook het bijzondere project ‘Gezelle ten voeten uit’ bewonderen: een vloer met honderden tegels met daarop in kalligrafie een vers van Gezelle (nog tot 27 september). Het adres is Goswin de Stassartstraat 88 in Mechelen.

(NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier