Label Pleegzorggemeente voor Stad Harelbeke

Peter Van Herzeele

Naar aanleiding van de Week van de Pleegzorg ontving Stad Harelbeke het label van Pleegzorggemeente.

Pleegzorg West-Vlaanderen heeft sinds kort een nieuwe vestiging op grondgebied Harelbeke, in de Kortrijksesteenweg 200. Pleegzorg organiseert een gepaste thuisomgeving voor iedereen die (niet) meer thuis kan wonen of zelf geen thuis kan realiseren.

“Harelbeke is een kindvriendelijke stad, die kansen geven en grijpen stimuleert. Vanaf nu ondersteunen wij pleegzorg mee om de bekendheid en het maatschappelijk draagvlak te vergroten”, zegt schepen van Welzijn Lynn Callewaert.

Een tekort

In West-Vlaanderen zijn er momenteel meer dan 900 pleeggezinnen. Samen vangen zij meer dan 1.200 kinderen en (jong)volwassenen met een beperking op. “Toch is er dringend nood aan extra pleeggezinnen, want er staan nog ongeveer 200 kinderen en jongeren op de wachtlijst. Voor hen werd nog geen plekje in een gezin gevonden”, duidt Melanie Louagie, pr-medewerker Pleegzorg West-Vlaanderen.

“Daarom roept Pleegzorg West-Vlaanderen de steun van de Vlaamse gemeente- en stadsbesturen in met als gezamenlijk doel: Pleegzorg West-Vlaanderen lokaal meer bekend maken en Vlaamse gezinnen warm maken voor pleegzorg.”

Officieel label

Het Harelbeekse stadsbestuur wil dit uiteraard ondersteunen. In Harelbeke staan op dit moment zestien pleeggezinnen in voor de zorg van veertien pleegkinderen en twee (jong)volwassenen met een beperking. Om dit officieel te bezegelen, overhandigde Pleegzorg West-Vlaanderen tijdens de Week van de Pleegzorg het officiële ‘Pleegzorglabel’ aan stad Harelbeke. “Een moment bij uitstek om stil te staan bij het belang en de kracht van de Vlaamse pleeggezinnen, die elke dag opnieuw klaarstaan.”

Er werd heel wat campagnemateriaal voorzien zoals posters, postkaarten, boekenleggers en pleegzorgmagazines om de bibliotheek aan te kleden alsook een boekenstandje met pleegzorg-gerelateerde boeken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.