Label 100% West-Vlaams hoeveproducent voor ‘Aan de Vleterbeke’ in Vleteren: “Alles komt uit onze streek”

Gerdy Leuridan en Evy Butaye. © AF-Fotografie

Gerdy Leuridan en Evy Butaye uit Vleteren mogen zich voortaan 100% West-Vlaams hoeveproducent noemen. Hun hoevewinkel ‘Aan de Vleterbeke’ wordt erkend met het kwaliteitslabel.

In totaal zijn er nu reeds 590 erkende streekproducten en 420 producenten en verkooppunten die het label kregen. “De erkenning 100% West-Vlaams hoeveproducent is voor ons een mooie erkenning voor het werk en de tijd die we spenderen aan onze dieren. We hopen om met dit label de korte keten nog wat meer onder de aandacht te brengen en we hopen natuurlijk dat dit label ook voor extra reclame zorgt. We willen de mensen aanzetten en nog bewuster maken om lokaal te kopen. Daarnaast willen we vooral het rundsvlees nog meer in de kijker zetten”, zegt Evy Butaye.

Het verhaal van Gerdy Leuridan en Evy Butaye begon enkele jaren geleden met de opstart van een vakantiewoning. “Op onze hoeve zijn er twee woningen. Uiteindelijk hebben we de stap gezet om een woning om te dopen tot vakantiewoning. Het is een vakantiewoning voor tien personen en is voorzien van alle luxe en comfort. Kinderen kunnen zich ten volle uitleven. Ook de hoeve met de vele dieren kunnen ze ontdekken. Later voegden we nog glamping toe aan ons aanbod. Nu staan er op de weide ook vier grote luxe safaritenten.”

Artisanale producten

Na de vakantiewoning en glamping volgde in februari 2022 de hoevewinkel waar enkel artisanale producten verkocht worden. “Mijn schoonbroer Arne Leuridan heeft een artisanale beenhouwerij in Watou. Bij hem kunnen we steeds aan verse producten raken. Aangezien mijn man zelf runderen kweekt, leek het ons gepast om een eigen winkeltje te openen op de hoeve zodat we onze eigen producten kunnen aanbieden. Alle runderen worden hier op de hoeve zelf gekweekt. Mijn man staat in voor de verzorging van de dieren. Daarnaast maakt hij ook deel uit van Slagerij Leuridan van zijn broer Arne. Daar wordt het vlees versneden en worden alle bereidingen gemaakt. Zo ook onze charcuterie die we aanbieden”, vertelt Evy.

“We hopen de korte keten nog meer onder de aandacht te brengen”

“In onze winkel bieden we vlees van eigen kweek aan: vers vlees, bereidingen en huisbereide charcuterie). Daarnaast hebben we ook droge worsten op basis van Trappist Westvleteren 12 en met bier van brouwerij Deca. Er is ook zuivel van een collega-landbouwer en daarnaast verkopen we ook nog bier van lokale brouwerij Deca en koffie van branderij BAKO uit Vleteren. In ons assortiment vind je enkel producten afkomstig uit de streek. We verkopen enkel West-Vlaamse producten. Met de eindejaarsperiode in het vooruitzicht kunnen de mensen ook gourmet, fondue, pizzaparty, burgerparty en dergelijke bij ons bestellen.”

Info: www.aandevleterbeke.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.