Laatstejaarsstudenten willen mensen doen bewegen: “Mensen willen graag in hun eigen gemeente kunnen sporten”

Quinten Vandenbulcke en Aude Demeyer hopen mensen aan het bewegen te krijgen en hun gezondheid te bevorderen. (foto AB)©Anne Bovyn
Quinten Vandenbulcke en Aude Demeyer hopen mensen aan het bewegen te krijgen en hun gezondheid te bevorderen. (foto AB)©Anne Bovyn
Redactie KW

Vriendinnen Aude Demeyer uit Alveringem en Quinten Vandenbulcke uit Oostvleteren – twee laatstejaarsstudenten leerkracht secundair onderwijs – hebben voor hun eindwerk een actieve wandeling doorheen Alveringem uitgewerkt. Hun eindwerk mag dan wel een verplicht onderdeel van hun studie zijn; er steekt een duurzame missie achter dit sportieve duo. “Wij willen mensen aan het bewegen krijgen.”

Binnen hun opleiding kan je leerkracht Engels of Frans worden, maar Aude Demeyer (21) en Quinten Vandenbulcke (22) kozen minder traditionele onderwijsvakken: gezondheidsopvoeding en bewegingsrecreatie. Thema’s als gezonde voeding en gezond bewegen vinden ze immers essentieel voor jong en oud. Leerkracht lichamelijke opvoeding zien ze zichzelf niet worden. Beiden zien het meer in de richting van bewegingscoach of personal coach. De sportdienst van een stad of gemeente bemannen, spreekt hen ook aan.

Nieuw jasje

“Het vak gezondheidsopvoeding is in feite het vroegere huishoudkunde voor leerlingen van BSO en TSO met lessen als koken, strijken en naaien”, steekt Aude Demeyer van wal. “Het is een ietwat verouderde term geworden. De term huishoudkunde mocht wel eens in een nieuw jasje en het is gezondheidsopvoeding geworden. Huishoudelijke taken vallen daar nog altijd onder, maar men pakt de opleiding nu wel breder aan. Vroeger werd er in de les koken gekookt. Nu wordt bijvoorbeeld ook de voedingsdriehoek toegelicht en gaat er veel aandacht naar gezonde voeding. Ook lichaamsverzorging is een thema binnen het vak en dat is eveneens heel breed: van lichaamshygiëne over sporten en beweging tot het belang van goed schoeisel.” De dames hebben bewust voor deze richting gekozen, omdat ze meerdere kanten uit kunnen met het diploma. “Wij studeren af als leerkracht secundair onderwijs, maar kunnen minstens twee jobs uitoefenen. Zowel kinderen, jongeren, volwassenen en senioren kunnen onze doelgroep zijn. En de problematieken waarrond wij werken zijn eveneens zeer divers. Dat spreekt ons aan.”

3 of 8km wandelen

Quinten en Aude hebben onder de vleugels van hun schoolbedrijfje Flèche een actieve wandeling uitgewerkt die mensen tijdens de paasvakantie kunnen doen. ‘Sportelen’ heet de wandeling, een samenvoeging van wandelen en sporten.

“Mensen hebben de keuze tussen een tocht van 3 of 8 kilometer”, vertelt Quinten Vandenbulcke. “Start en einde zijn telkens het gemeentehuis Hof van Wyckhuize en de tocht kan zowel te voet als met de fiets worden gedaan. De 3 kilometer gaat via de Kwellemolenstraat naar de Finse looppiste in de Oerenstraat, de Nieuwstraat, Schooldreef, het buitendomein van ‘t Hoge, de Hoogstraat, Putstraat, het speelplein op het Putplein, via de kerk naar het Appelstraatje en terug naar het gemeentehuis. Het parcours van 8 kilometer is hetzelfde tot aan wzc ‘t Hoge, maar maakt vervolgens een grote uitsprong via de Vrije basisschool, de Zavel en de Klarewal. Onderweg zullen mensen diverse beweegopdrachten tegen komen.”

“De route is zeer bewust uitgestippeld”, voegt Aude toe. “Persoonlijk wilde ik echt de Finse looppiste er bij, omdat ik het gevoel heb dat die nog onvoldoende bekend is. Ik ben heel sportief maar heb zelf pas laat en heel toevallig ontdekt dat die looppiste op 200 meter van mijn deur ligt. Dit kan mooie promotie zijn.”

Toekomst

Quinten en Aude hopen dat hun studeerbedrijfje Flèche ook na hun eindwerk een toekomst kan hebben. “Met het oog op dit afstudeerproject hielden we een enquête onder de bevolking”, zegt Aude. “We kregen zo’n 120 reacties terug en die hebben ons wijzer gemaakt. Heel wat mensen willen gezond leven en in conditie blijven of komen, maar omdat iedereen het druk heeft, willen ze het liefst in de eigen gemeente kunnen sporten. Wij zijn twee jonge en dynamische mensen die vooruit willen in het leven en we zien het als onze missie om aan te zetten tot bewegen. Het zou ook fijn zijn als we in de toekomst vlot kunnen samen werken met de gemeente. Dat was bij dit project nog iets minder het geval. In ruil willen we wel eens een zaterdagse beweegsessie geven aan al het gemeentepersoneel. Slaat deze wandeling aan, dan sluiten wij niet uit dat we in de toekomst nog meer work-outs organiseren.”

Het wandelproject ‘Sportelen’ loopt in Alveringem van zaterdag 3 tot en met zondag 18 april. Start en aankomst aan het gemeentehuis. Volg de pijlen. Oranje is de tocht van 8 kilometer, wit die van 3 kilometer. Ook in Vleteren wordt de wandeling aangeboden. Start en aankomst zijn daar de Sceure. In Vleteren loopt de wandeling tijdens de maand mei. Info: Facebookpagina van Flèche beweegaanbod of fleche.beweegaanbod@gmail.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.