Laatste zuster van de Dienstmaagden van de Zaligmaker in Heule overleden

Zuster Marie-Gabriel werd 96 jaar.© (Foto GF)
Zuster Marie-Gabriel werd 96 jaar.© (Foto GF)
Redactie KW

Op 30 april is in Huize Sparrenhof in de Steenstraat in Heule zuster Marie-Gabriel overleden. Zij was op 23 december jl. 96 jaar geworden. Haar overlijden 167 jaar na de stichting in Brugge betekent het een einde van de congregatie van Dienstmaagden van de Zaligmaker. De zusters verhuisden in 1966 vanuit Brugge naar de Steenstraat in Heule verhuisde. Hun klooster was er destijds bekend onder de naam Immaculata. Er waren toen nog een 20-tal zusters.

Zuster Marie-Gabriel is als Georgette Debedts in Blankenberge geboren als dochter van een bakker. Ze heeft in de ouderlijke bakkerij gewerkt tot ze in 1955 ingetreden is in Brugge. Ze werd in 1958 geprofest en was 42 jaar toen ze naar Heule verhuisden. .

In het jaar 1854 stichtte Anne Serweytens, een vrome juffrouw uit een rijke familie, in de Clarastraat in Brugge het slotklooster van de Dienstmaagden van de Zaligmaker. Ze waren ook bekend als het ‘klooster van Serweytens’ Hun opdracht was het bidden om priesterroepingen en om het welzijn van de priesters van het bisdom Brugge. Ze hadden ook een naaiatelier en herstelden priestergewaden en kerklinnen. In Heule was de bekendste zuster zr. Marie-Veronica (Esther Vienne) die in 2003 in Heule drie weken na haar 106de verjaardag overleed na meer dan 80 jaar kloosterleven.

Intussen hadden de Zusters van Liefde in 1989 de gebouwen overgenomen om er een verpleegtehuis voor hulpbehoevende zusters in te richten (Huize Sparrenhof). Er waren toen nog 8 zusters Dienstmaagden die er bleven wonen. Al sinds 2004 was zr. Marie-Gabriel de allerlaatste van haar congregatie. Enkele jaren geleden werd zij in Huize Sparrenhof opgenomen. Ze had tot voor enkele jaren nog een vrij goede gezondheid. Ze heeft geen corona gehad maar ze leed wel onder het feit dat ze haar kamer niet meer uit kon.

De afscheidsdienst heeft op vrijdag 7 mei plaats in de kapel van Huize Sparrenhof.