Laatste zeedijkhotel in Wenduine 75 jaar jong

© WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Pascale Daled en haar kinderen Joyce en Joeri Van Doninck vierden de 75ste verjaardag van hun familiehotel Les Mouettes. Opvallend: het is het laatst overgebleven hotel op de zeedijk.

Les Mouettes vindt zijn oorsprong vlak na de Tweede Wereldoorlog. “Ons familieverhaal spreidt zich ondertussen over vier generaties, en gaat helemaal terug tot 6 juli 1946. Dat was de dag waarop mijn overgrootouders Guido Daled en Agnes Vandenabeele besloten om in de prinses der badsteden een kleine villa met – jawel – de naam Les Mouettes te kopen. Aanvankelijk verhuurden m’n grootouders de kamers van de villa, maar in ‘67 maakte deze plaats voor een nieuwbouw. Dat was de verdienste van mijn grootouders Herman Daled en Christiane Blomme”, vertelt hun kleinzoon Joeri Van Doninck, die het hotel vandaag uitbaat samen met zijn zus Joyce en hun mama Pascale Daled.

Ongedwongen sfeer

Het succesverhaal van Les Mouettes duurt tot op heden voort. “We zijn uniek doordat dit nog het enige resterende hotel is dat gelegen is op de zeedijk. Zelfs in coronatijden zijn er dus nog zekerheden”, knipoogt Joeri Van Doninck. “Daarnaast kiezen mensen ook voor ons omwille van het familiale karakter van dit hotel. We ontvangen hen in een ongedwongen sfeer, onze aanpak is persoonlijk. Laatst nog kregen we van een van onze gasten een mooi compliment: dit voelt echt als thuiskomen.” Het leeuwendeel van de gasten in Les Mouettes komt volgens Joeri overigens uit eigen land. “Wenduine is dan ook dé familiebadplaats bij uitstek. Dat schept een band.”

Ondertussen is van de oorspronkelijke villa, die in 1967 plaatsmaakte voor een nieuwbouw, enkel de zithoek nog een beetje zichtbaar: op een muur herinnert een prachtige mozaïek aan het prille begin. “Een eerbetoon dat ons meeneemt naar tijden toen mensen genoegen namen met slechts één douchecel per verdieping”, glimlacht Joeri. Het achtentwintig kamers tellende hotel moest mee met zijn tijd. Vandaag zijn alle kamers ingericht naar hedendaagse normen en uitgerust met mooie badkamer, digitale televisie en internet. Ook de bar en eetzaal werd onder handen genomen en geniet nu van een frisse en strakke look. “Het toerisme aan de kust herstelt zich maar mondjesmaat. Maar we mogen niet klagen”, besluit Joeri.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten