Laatste terugblik op WOI: vierde en afsluitende cahier 1914-1918 voorgesteld
Op verschillende plaatsen is het vierde en laatste cahier ‘1914-1918 in Wervik en Geluwe’ te koop. Het derde cahier dateert ondertussen reeds van 2012. Het concept is hetzelfde als bij de drie vorige: een terugblik op de ‘Groote Oorlog’ door middel van vlotte teksten, veel foto’s en kaartmateriaal uit verschillende openbare en private archieven. Zes auteurs zorgen voor zeven ruime bijdragen. Het cahier telt 140 pagina’s en kost vijftien euro.
Door Erik De Block
“We hebben de voorbije jaren de verschrikkelijke oorlog van honderd jaar geleden herdacht in onze gemeente”, aldus burgemeester Youro Casier in de inleiding. “Hiervoor hadden we met de stad reeds in 2007 een werkgroep opgericht. We hadden ons toen tot doel gesteld om enkele belangrijke thema’s over de Eerste Wereldoorlog te duiden, ter ondersteuning van de initiatieven die ontwikkeld zouden worden voor de herdenkingsperiode 1914-1918.
Uit de werkgroep vloeide een aantal initiatieven. Zoals de inventaris van het archief over de Eerste Wereldoorlog van de stad en de St.O.C. en de thematische cahiers van 2010, 2011 en 2012. Op hun beurt zorgden zij voor een dynamiek bij burgers en verenigingen die aan de slag gingen om gebeurtenissen van honderd jaar geleden in het daglicht te stellen.”
Boeiende verhalen
“De werkgroep WO I oordeelde vorig jaar dat het jammer zou zijn dat we de gegevens van de voorbije jaren niet zouden bundelen in een laatste cahier. Zo gezegd, zo gedaan. Meerdere auteurs toonden zich opnieuw bereid om enkele boeiende verhalen neer te pennen. De werkgroep noemde het een bundeling van losse verhalen die samen een mooie chronologische eenheid vormen die een waardevolle aanvulling zijn op de vorige drie cahiers.”
Het eerste artikel is van Manu Robaeys die op basis van twee schriften uit zijn persoonlijk archief en twee teksten van het Rijksarchief de hulpverlening aan Belgische krijgsgevangen en geïnterneerden in 1914-1918 illustreert en daarna dieper ingaat op de lokale situatie. Steven Masil bundelde de informatie die werd verzameld en ontvangen naar aanleiding van het project ‘1917-2017’ over de evacuatie. In 1917 werd Geluwe en Wervik quasi volledig ontruimd.
Ereschepen Rik Braem toont in zijn artikel ‘De opstart van politiek Wervik na Wereldoorlog I’ zijn liefde voor de geschiedenis van de lokale politiek en het dagelijkse leven. Het artikel belicht de moeilijke omstandigheden waarin het toenmalig stadsbestuur moest werken en hoe snel men opnieuw tot de partijpolitieke orde van de dag overging.
Waar en wanneer gesneuveld
Vaak wordt voor het beeld aan de Sint-Medarduskerk de naam ‘Onbekende Soldaat’ gebruikt, wat bij Roger V. Verbeke (88) de wenkbrauwen doet fronsen. Hij maakt dit in zijn inleiding duidelijk met ‘Nochtans staan in Wervik zoveel persoonsnamen bij het beeld.’ Roger gaat aan de slag met deze namen. Zo komen we te weten wie waar en wanneer overleed. Hij schreef met ‘De bevrijding van Wervik in oktober 1918’ nog een tweede artikel.
Dirk Decuypere uit Geluwe ging op zoek naar de graven van de Geluwse militairen die op het Geluwse oorlogsmonument vermeld staan. Ook hier leren we waar en wanneer de militairen gesneuveld zijn. Bij zes militairen die nog op de gemeentelijke begraafplaats in Geluwe liggen vertelt Dirk een stukje van hun levensverhaal.
Rudy Vandamme is de laatste auteur in dit vierde cahier. Aan de hand van beelden uit zijn rijke foto- en postkaartencollectie selecteerde hij een aantal straten en pleinen in Wervik. Hij plaatste het ‘wederopbouwbeeld’ telkens tegenover afbeeldingen van voor en tijdens de oorlog.
Het cahier is ook een eerbetoon aan wijlen Raoul Masschelein. Het is te verkrijgen aan de balie Vrije Tijd in het stadhuis, in de bibliotheek of in het Nationaal Tabaksmuseum. Er is een oplage van 500 exemplaren.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier