Laatste tap in Café Carolus, dat plaats maakt voor flats

Van vrijdag 17 mei tot en met maandag 20 mei kan iedereen voor het laatst een pintje drinken en van de sfeer genieten in Café Carolus. Daarna moet de herberg plaats ruimen voor appartementen.

Gewezen uitbaatster Anja Corneillie is momenteel gepassioneerd door het ontwerpen van eigen ideeen, zoals de vijf figuren die ‘de Vrije Wereld’ voorstellen. (foto ZB)

Café Carolus situeert zich op de hoek van het centrum van Passendale en de Statiestraat. De eerste herberg op die plaats had als naam De Zwaen. Daarvan is echter niets meer terug te vinden. Voor de Eerste Wereldoorlog was er op die plaats geen herberg. In 1941 liet de familie Jozef Noyez-Wybo er een herberg-beenhouwerij bouwen, ‘t Hof van Commerce. Deze zaak ging dicht in 1965. Toen in 1992 ook de beenhouwerij definitief haar deuren sloot, kwam er opnieuw een herberg met de naam Carolus, wellicht een verwijzing naar het bier. Binnenkort gaat de Carolus plat om plaats te maken voor appartementen. Maar in het weekend van vrijdag 17 mei tot maandag 20 mei kunnen de Passendalenaren nog genieten van de laatste tap met achter de toog Anja Corneillie. Zij baatte de Carolus uit van 1996 tot 2009.

Toen ik hoorde dat de Carolus plat ging, dacht ik dat het leuk zou zijn om iedereen nog eens terug te zien. Vandaar het idee van de laatste tap.” Anja is afkomstig uit Moorslede, maar woont nu met partner Jurgen Bulcke in Brouckhof-Oost in Passendale. Ze is de moeder van Stijn Wylin en Kjell Bulcke en beroepshalve administratief bediende.

De mensen kwamen op café om te babbelen en plezier te maken en daar kon ik me goed in vinden

“Na gewerkt te hebben in Music Café en de Carolus was het mijn droom om zelf een café open te houden. Dat heb ik dan ook tot de laatste dag met liefde en plezier gedaan. Het mooie aan het beroep zijn de vele contacten. De mensen kwamen op café om een babbeltje te slaan of om plezier te maken en daar kon ik me goed in vinden. De Carolus huisvestte onder meer een motorclub, minivoetbalvereniging, nagelclub, biljartclub en tafelvoetbalclub. Er was dus altijd wel iets te doen en dat is belangrijk. Als je café houdt, moet je altijd bezig zijn en veel activiteiten organiseren. De uren dat ik open was, stond ik volledig ter beschikking van de klanten. Het nadeel van het beroep is het gebrek aan slaap. Ik ben gestopt omdat ik toen nog gemakkelijk ander werk kon vinden en omdat ik meer tijd wilde besteden aan mijn gezin.”

Klei

Na haar loopbaan als café-uitbaatster ontdekte Anja de wereld van de klei. “Plots had ik veel vrije tijd en ging ik op zoek naar een hobby. Als kind heb ik vaak een pottenbakkerij bezocht in Tremelo, waar mijn ouders een caravan hadden en ik mocht er soms ook helpen. Na het volgen van vele workshops ging de passie verder door het volgen van een opleiding bij Syntra West in Brugge. Daar leerde ik het draaiwerk, de nodige versiering en glazuurtechnieken. Inmiddels heb ik een eigen ateliertje bij mij thuis. Zo ben er weer onder de mensen en ik geef graag mijn kennis door. Ik organiseer workshops waarbij iedereen langs kan komen wanneer het hem of haar best past. De deelnemers maken een werkje dat dan drie weken moet drogen. Daarna volgt het bakken, glazuren en opnieuw bakken. Het leukste is dat iedereen zelf mag kiezen wat hij maakt. Zelf geef ik de voorkeur aan grote beelden.” Daarnaast heeft Anja ook een grote passie voor motorrijden. “Van café houden, is er in de toekomst geen sprake meer wegens te weinig tijd”, lacht ze.

Programma

“Op vrijdag 17 mei is er vanaf 17 uur de startavond. Toffe mensen terugzien in een aangename sfeer met goede muziek is het hoofddoel“, verduidelijkt Anja. “Op zaterdag zijn er de Noenkels. Dit is een discobar met vinylplaten, dus met muziek uit de jaren 70 en 80. Ook de dresscode is uit die jaren. Op zondag starten we kalm vanaf 10 uur met zoals destijds de kaarters en daarna hopelijk een toffe avond. We sluiten de festiviteiten af op maandag 20 mei met vanaf 15 uur de dag van de lege portefeuille.”

(NVZ)

Meer informatie op www.terrac.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.