https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Laatste steenlegging sportcentrum Hernieuwenburg in Wielsbeke

Burgemeester Jan Stevens mag de laatste steenlegging aan het nieuwe sportcomplex officieel openen. © ELD
Redactie KW

Vrijdagnamiddag had onder ruime belangstelling de laatste steenlegging van het fonkelnieuwe sportcentrum Hernieuwenburg in Wielsbeke plaats. Dit huzarenstukje kwam er door een samenwerking tussen de gemeentebesturen van Wielsbeke, Dentergem en Oostrozebeke.

“Na een lange periode waarin we niets mochten of konden organiseren, zijn we verheugd om jullie eindelijk te kunnen ontvangen op deze laatste steenlegging van dit nieuwe sportcentrum”, stak burgemeester van Wielsbeke Jan Stevens van wal.

“Dit nieuwe sportcentrum was er nooit gekomen zonder de uitgebreide samenwerking met de gemeentebesturen van Dentergem en Oostrozebeke enerzijds, en de toegekende subsidie van Sport Vlaanderen anderzijds.”

Zwemuren garanderen

“Het was al snel duidelijk dat het definitief sluiten van het binnenzwembad na het verlopen van de vergunning geen optie was. Alle schoolgaande jongeren in Wielsbeke en buurgemeenten hebben nood aan zwemuren in een zwembad, maar vooral zitten de zwembaden overvol.”

“Om zwemuren aan onze jongeren te kunnen garanderen, zat er dus niets anders op dan zelf initiatief te nemen. De gemeente Wielsbeke was dan ook heel enthousiast dat ook Dentergem en Oostrozebeke evenzeer de noodzaak van een nieuw zwembad inzagen. Door een uitgebreide samenwerkingsovereenkomst zijn deze gemeentes zeker van hun zwemuren voor de volgende 30 jaar.”

Subsidies voor volwaardig sportcentrum

Bij de uitwerking van dit project, waagde de Wielsbeekse sportdienst zijn kans om een subsidie te bekomen van Sport Vlaanderen en de Vlaamse regering om niet enkel een zwembad, maar meteen een volwaardig sportcentrum te kunnen bouwen.

“Dankzij een sterk dossier – met de hoogste score in Vlaanderen – waarbij integrale toegankelijkheid, inclusiviteit en innovatie centraal stonden, kende de Vlaamse regering een subsidie toe van maar liefst 1,25 miljoen euro. Zo kon een grote sprong van een paar jaren voorwaarts gemaakt worden in het masterplan voor Domein Hernieuwenburg”, zegt Jan trots.

Verschillende doelgroepen

Ook schepen van Sport Rachida Abid van Wielsbeke is bijzonder opgetogen met het nieuwe complex dat een kostenplaatje van 7 miljoen euro heeft. “Dit wordt een sportcentrum voor alle inwoners”, vertelt ze. “Overdag zijn kinderen de baas, met het schoolzwemmen en de sportklassen in de sporthal.”

“In het zwembad wordt dit gevolgd door de zwemlessen van onze sportdienst en activiteiten voor verschillende doelgroepen, zoals seniorzwemmen, aquagym, baantjeszwemmen, … Daarnaast wordt nog druk gewerkt aan het aanbod voor G-sporters.”

“Pionier in de streek”

“Ook in de sporthal vallen de activiteiten niet stil na de schoolbel”, gaat Rachida verder. “De sportdienst organiseert naschoolse omnisport, de verschillende sportverenigingen hun trainingen en wedstrijden, en de sportdienst hun eigen minivoetbalcompetitie en nog zoveel meer. In het weekend kan het zwembad afgehuurd worden, waarbij bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes kunnen georganiseerd worden. In de sporthal gaan dan vooral wedstrijden door van onder andere de volley- en basketbalclubs.”

“Dit alles staat nauw in verbinding met de cafetaria, die uitkijkt op het zwembad, de sporthal en het domein. Daaraan zijn ook twee polyvalente lokalen verbonden die in het weekend gebruikt kunnen worden als uitbreiding van de cafetaria en waarin ook de splinternieuwe interactieve wand afgehuurd zal kunnen worden. Met dit interactieve aanbod wil Wielsbeke een pionier in de streek worden en zo inspelen op de innovatie in de sport”, besluit Rachida Abid. (ELD)

Enkele weetjes:

– De sporthal bevat vier volleybalvelden, twee basketvelden, twee minivoetbalvelden, twaalf badmintonterreinen en twee tennisvelden. Ook met de hoogte, om onder andere trampolinespringen te beoefenen, is rekening gehouden.

– Op de vaste tribune zullen 150 toeschouwers plaats kunnen nemen.

– Het zwembad, 16 op 10 meter, heeft een beweegbare bodem.

– Er zal ook een klimmuur zijn, fitness en een gymnastiekruimte.

– Buiten is er een schorslooppiste, tennisvelden, een speelplein en een visvijver.

– Na deze legislatuur worden de oude bestaande gebouwen afgebroken. Het zicht op het park zal adembenemend zijn vanuit het fonkelnieuwe sportcentrum dat klaar moet zijn eind juni 2022.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.