Laatste sprint voor huidige Kortemarkse sportraad

Jonny Vermeersch, voorzitter van de huidige sportraad, zal niet meer in de nieuwe sportraad zetelen die in februari verkozen wordt. © foto Kurt
Redactie KW

Eind februari wordt er opnieuw gestemd over de samenstelling van de sportraad van Kortemark. Met de komst van een nieuwe sportraad zullen enkele leden van het huidig bestuur hun mandaat niet meer verlengen. Een van hen is voorzitter Jonny Vermeersch (72). “In mijn tijd als voorzitter heb ik drie burgemeesters en vier schepenen van Sport meegemaakt. Het was moeilijk om deze beslissing te nemen.”

Net zoals de cultuur- en jeugdraad is de sportraad van Kortemark een adviesorgaan. Ze ondersteunt sportverenigingen in hun activiteiten en op financieel vlak.

“Verenigingen krijgen van de Vlaamse sportadministratie Sport Vlaanderen een bepaald bedrag als subsidie, afhankelijk van de grootte van de gemeente”, vertelt Jonny Vermeersch, voorzitter van de sportraad Kortemark. “De gemeente geeft daarbovenop nog een procentje. Dat totaalbedrag wordt verdeeld onder de 46 sportverenigingen in Kortemark.”

Evenementen

Daarnaast organiseert de sportraad talloze evenementen. “We stimuleren de inwoners van Kortemark om te bewegen”, aldus Vermeersch. “Zo organiseren we elk jaar in mei een schoolfietstocht voor leerlingen van het vijfde en zesde leerjaar. Voor de schoolgaande jeugd van groot-Kortemark is er ook elk jaar een indoor voetbaltoernooi. En in maart is er de verkiezing van de sportlaureaten, voor Kortemarkenaars die uitzonderlijke sportprestaties hebben gepleegd.”

De sportraad van Kortemark telt tien leden die zo’n acht à negen keer per jaar samenkomen. Dat gebeurt meestal op een donderdag of woensdag. Om de vijf jaar wordt de raad opnieuw gekozen. “Vroeger gebeurde die stemming om de drie jaar”, vertelt Vermeersch, “maar ik heb dat veranderd zodat het parallel loopt met de gemeenteraadsverkiezingen.”

Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen door een mail te sturen naar de sportfunctionaris Dieter Cappelle. Naast hun kandidatuur moeten de sollicitanten een curriculum vitae en een korte motivatie opsturen. “De meeste kandidaten kennen we al”, vertelt Jonny Vermeersch. “Kortemark is tenslotte niet groot. Zij komen vooral uit de sportverenigingen.” Toch hoeven niet alle kandidaten per se uit een sportvereniging te komen. “Het is vooral belangrijk om voeling te hebben met de sport. Ik ben bijvoorbeeld verkozen als lid van de sportraad omdat ik sportleraar was in de sportschool van Brugge.”

Algemene vergadering

Eind februari vindt de algemene vergadering van de Kortemarkse sportraad plaats. Daarop zullen de verkiezingen voor de nieuwe sportraad plaatsvinden. “Op het moment zelf worden de stemmen geteld en na twintig minuutjes weten we wie in de volgende raad van bestuur zal zetelen. De voorzitter en secretaris worden intern gekozen op de eerstvolgende bestuursvergadering.”

(FL)

Beweging binnen bestuur

“Zo’n vier à vijf leden van de huidige raad hebben laten weten dat ze geen kandidaat meer zullen zijn”, vertelt voorzitter Jonny Vermeersch. Een van die leden is Jonny Vermeersch zelf. “Ik ben tien jaar voorzitter geweest en zal mijn mandaat niet meer verlengen. Ik woon nu grotendeels in Oostende en dat valt moeilijk te combineren met een voorzitterschap in Kortemark. Bovendien ben ik de zeventig jaar voorbij. Samen met schepen van Sport Stefaan Vercooren en burgemeester Toon Vancoillie heb ik beslist om verder te doen tot aan de volgende sportraadverkiezing in februari.”

Een mogelijke opvolger is er nog niet. “Uit de huidige sportraad is er niemand die erg happig is om voorzitter te worden. Dat komt meestal omdat ze al een andere functie hebben binnen de sportwereld. Zo is Koen Mergaert lid van de sportraad en voorzitter van de tennisclub in Kortemark. Franky Geleyn is secretaris in zowel de sportraad als de Kreketrekkers, een wandelclub in Kortemark.” Naast voeling met de sport vindt Jonny Vermeersch het belangrijk dat zijn opvolger goed kan spreken voor een grote groep. “Dat is tenslotte iets wat een voorzitter vaak moet doen. Tot slot moet hij ook beschikbaar zijn. Daarom hou ik ermee op.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier