Laatste krantenwinkel in Moorsele viert 35ste verjaardag

Guido Scherpereel en Fedra Plancke bij hun jarige zaak Printings.© AV
Guido Scherpereel en Fedra Plancke bij hun jarige zaak Printings.© AV
Redactie KW

Guido Scherpereel (60) en partner Fedra Plancke (55) hebben een goede reden om te vieren. Hun krantenwinkel Printings in Moorsele bestaat 35 jaar. De winkel is al even lang verkooppunt van onze krant.

Guido Scherpereel (60) had er al de nodige opleiding en ervaring als drukker opzitten toen hij op 21 maart 1986 in de Rozenstraat zijn krantenwinkel Printings opende. De zaak bestaat dus 35 jaar. In augustus 1991 verhuisde Printings naar de Overheulestraat 51 en in september 2005 werd de zaak in oppervlakte verdubbeld door een naburige woning op te kopen en de winkel te verbouwen.

Nieuwe projecten

“Wij zijn nog de enige krantenwinkel in Moorsele die blijft overleven”, deelt Guido ons meteen mee. “Toen ik op 21 maart 1936 in de Rozenstraat van start ging, waren wij nog met drie. Ik ben als drukker opgeleid en heb van in het begin geopteerd om kranten en tijdschriften te combineren met drukwerk op maat. Daarom kreeg de zaak de naam Printings. Echt drukwerk van hoge kwaliteit hoeven wij niet vaak meer te leveren in deze tijd waar haast iedereen thuis een printer staan heeft en vakwerk plaatsgemaakt heeft voor digitaal kopieerwerk.”

In 2005 verruimde de winkel van Guido en Freda met de aankoop van een naburige woning. “Het bood mijn partner Fedra, met wie ik ondertussen negen jaar samen was, de kans om naast de winkel een atelier in te richten waar mensen allerlei creatieve workshops kunnen volgen”, legt Guido uit. Dit is een extra bron van inkomsten, ook al liggen de zaken door corona grotendeels stil. Positief is wel dat Freda nu allerlei nieuwe projectjes kan lanceren en werk op maat mag leveren. Wenskaartjes bijvoorbeeld en bedrukt textiel met tekstjes en/of tekeningen in opdracht. Het atelier vult de winkel volgens Guido perfect aan. “Je kunt al lang niet meer leven van kranten, tijdschriften en rookwaren alleen. Wij zijn ook Lottopunt verzorgen ook post- en pakjesdiensten, bieden een droogkuisservice aan, een fotoservice en allerlei wenskaarten.

“Door hier en daar een procentje mee te pikken, weten wij al die jaren te overleven. Door hard te werken ook. Wij beginnen onze dag om 5.30 uur en sluiten meestal pas tegen 19 uur de deur. Je hoort ons echter niet klagen.”

De Weekbode

Het 35-jarig bestaan van Printings betekent ook 35 jaar verkoop van Krant van West-Vlaanderen of De Weekbode. “Wij hebben het blad zien evolueren en moderniseren, maar voor kranten zijn het geen gemakkelijke tijden”, bedenkt Guido. “De oudere generatie valt weg en de opvolgers moeten het hebben van de digitale krant. Ik weet niet of wij de totale overgang naar digitaal nog zullen meemaken. In elk geval zullen wij niet aan huis gaan bezorgen. Dat hebben wij nooit gedaan. We zijn te oud geworden om er nu nog mee te beginnen. Je zou er wel van schrikken hoeveel Moorselenaars niet zonder hun wekelijkse KW kunnen.”

Guido en Freja denken dat ze de 50ste verjaardag van hun zaak niet meer zullen meemaken. Het koppel maakt plannen om nog wat van het leven te genieten en opvolgers zijn er niet meteen. “We zien wel waar we uitkomen”, klinkt het diplomatisch. (André Vlerick)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten