Laatste keer openluchtzwembad in Wielsbeke?

Vorig jaar zamelden enkelen mensen van U. handtekeningen in voor het blijven bestaan van het openluchtzwembad. "Dat signaal mag de gemeente niet negeren", vindt Jan De Potter van oppositiepartij U. © NVR
Redactie KW

Het openluchtzwembad van Wielsbeke zal verdwijnen. Alleen de vraag wanneer blijft onbeantwoord. De burgemeester noemt de opkomst voor nachtzwemmen peanuts, maar de oppositie wil het paradepaardje niet laten schieten. “Is de investering van twee miljoen euro voor een nieuw bad wel te verantwoorden?”

De milieuvergunning van het huidige zwembad loopt nog tot 2023, dus tegen dan moet het nieuwe bad gebruiksklaar zijn. “We willen direct kunnen overschakelen. Dat wil zeggen dat we de werken stilaan op gang zullen trekken, hoewel een timing nog niet vastligt”, legt de burgemeester uit. “We kiezen voor een instructiebad, zoals het huidige binnenzwembad er ook één is. Het wordt dus geen recreatief bad. De filosofie blijft: het is een taak van lokale besturen om kinderen te leren zwemmen.”

Het antwoord op de vraag of dit de laatste zomer was voor het openluchtbad is dus onduidelijk. “Ja, als de werken de veiligheid van de bezoekers niet verstoren”, zegt de burgemeester. “Tijd om klare wijn te schenken”, vindt oppositiepartij U.

Al meerdere keren protesteerde die partij tegen de sluiting van het openluchtzwembad. Voor hen is het bad het paradepaardje. Zij vinden dat het zwembad toch moet blijven. “We kunnen terugblikken op een schitterende zomer. Door de hitterecords organiseerde de gemeente vier keer nachtzwemmen. Weervoorspellers geven aan dat we meer en meer zo’n zomer zullen meemaken, dus verkoeling is dan ook meer dan welkom”, meent Jan De Potter van U. De cijfers van de burgemeester spreken De Potters bewering tegen. “Vorig jaar in juli ontvingen we meer dan 11.000 bezoekers. Nu minder dan 5.000. Juni was goed, maar in juli was het veel te heet. Bij temperaturen van 40 graden komt niemand buiten”, concludeert hij. “Afgelopen zondag organiseerden we voor de vierde keer nachtzwemmen. Dat lokte toen slechts 176 bezoekers. In vergelijking met andere avonden is dat peanuts“, vult hij nog aan. De oppositieleider heeft daar zijn eigen visie over. “De oppositie maakt meer reclame voor het zwembad dan de gemeente. Ze laten het duidelijk een stille dood sterven. Er zit geen commercieel plan achter.”

De vierde keer nachtzwemmen lokte maar 176 bezoekers

Het nieuwe zwembad zal niet komen op de plaats van het huidige openluchtbad. Het zwembad met sporthal zal zich optrekken op de plaats waar nu het speelplein ligt. “Dan is het openluchtbad nog beschikbaar en kan men het toch nog openhouden”, oppert Jan De Potter. De burgemeester spreekt van een masterplan. “We hebben de denkoefening gemaakt en een andere piste gekozen, waarbij het gemeentehuis in verbinding zal staan met het volledige domein. De groenzone in het centrum van Wielsbeke is een geweldige troef waarvan mensen altijd versteld staan. Zo zullen we de verbinding maken tussen het domein en het gemeentehuis over de plaats waar nu het buitenbad ligt”, legt Stevens uit.

Verlieslatend

U. haalt nog enkele andere argumenten aan. Zo is het zwembad een ideale vervanger voor gezinnen die zich geen vakantie kunnen veroorloven. “Verder is het een unieke ontmoetingsplaats in de ruime omgeving. Vorig jaar tekenden 1.200 mensen een petitie voor het behoud van het openluchtzwembad. 45 procent waren Wielsbekenaren. De rest van buiten de gemeente, maar zij zorgen voor betere inkomstem. Toch negeert de meerderheid dat signaal. Dat zou niet mogen”, vindt Jan De Potter. De burgervader zwaait met andere cijfers. “Slechts 200 mensen duidden toen aan dat ze Wielsbekenaar waren. 270 niet-Wielsbekenaren tekenden ook. De rest maakte zijn woonplaats niet kenbaar. Dat is dus een belangrijke nuance.”

De oppositiepartij meent dat de rendabiliteit van het openluchtzwembad kan verhoogd worden. “Dan hebben we het over zonneboilers, warmtepompen en zonnepanelen. Misschien kan een privé-investeerder hierin ondersteunen”, kaart Jan De Potter nog aan. Burgemeester Stevens herhaalde al meermaals dat een zwembad sowieso verlieslatend is. De slechte zomer is voor het gemeentebestuur geen goede basis om de investeringsplannen te wijzigen. De financiële situatie van de gemeente is precair, gezien de hoge schuldgraad. “Uiteraard is het zwembad een dure aangelegenheid. Maar kost een sporthal, bibliotheek en cultureel centrum ook niet aan de gemeenschap? Is de investering van twee miljoen euro wel te verantwoorden voor een klein instructiebad? Een nieuwe evaluatie dringt zich op“, vindt de oppositiepartij. “Wij hebben gekozen voor de opwaardering van het Domein Hernieuwenburg. Het is onze langetermijnvisie om de groene ruimte te accentueren“, besluit de burgemeester. (NVR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier