Laatste hand aan Brothers in Arms Memorial

Johan Vandewalle en Bart Vermeulen. © (Foto ZB)
Redactie KW

Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het Brothers in Arms Memorial. De laatste stukken blauwsteen zijn de slagroom op de taart. Het monument dat van Australië komt wordt de spreekwoordelijke kers.

Wat in september 2006, nu 15 jaar geleden, begon met de opgraving van 5 soldaten was de aanzet tot het levenswerk van Johan Vandewalle en het Brothers in Arms Memorial Project. De broers sneuvelden in 1917 tijdens de slag om het Polygoonbos. Eén van hen was John Hunter die toen door zijn jongere broer Jim op het slagveld werd begraven. De broers Hunter zouden met het Memorial het symbool worden van de eeuwige vereniging.

Dit unieke concept moet de vredesboodschap naar voren brengen en een symbool zijn van uiterste verzoening, liefde en vredeswil. Landschapsarchitect Andy Malengier ontwierp het plan en vele enthousiaste vrijwilligers realiseerden de eerste fase dankzij de steun van honderden milde schenkers en sponsors.

Standing Stones

Naast het meterslange gangpad en de sokkel voor het beeld werden drie standing stones die het Memorial vorm en dimensie geven nu in Belgische blauwsteen afgewerkt door de firma Vandeweghe uit Zulte. “Het voelt aan als de slagroom op de taart,” zeggen Johan Vandewalle en Bart Vermeulen. Op de eerste stone werd de tekst van het lied ‘Brothers in Arms’ gekapt van Mark Knopfler en de Dire Straits. De kapwerken zijn van Stéphanie Busard. De tweede stone zijn twee ringen als beeld van eeuwige vereniging en de derde stone is het aanzicht van de site met de tekst ‘Memorial Brothers in Arms‘ wat dinsdag werd aangebracht.

Nu nog de kers op de taart

De grote droom om het broederpaar op het Memorial te kunnen plaatsen werd door de zusterorganisatie in Australië tot een goed einde gebracht. “We hebben toch een lange weg moeten afleggen met de milde steun van een Australiër die het beeld heeft betaald. Dat was het mooiste cadeau dat we ons konden voorstellen. Anders was het bij het stalen beeld gebleven. Nu is het een bronzen beeld van een flink volume. Het is ook gebaseerd op het terrein“, aldus Johan Vandewalle.

Wandeling

Op zondag 26 september, 104 jaar na het overlijden van John Hunter, zal aan het Memorial bij ondergaande zon een intieme plechtigheid gehouden worden. Precies drie uur voor de ondergaande zon start een begeleide wandeling met gids ter herdenking van de slag om Polygoonwood en het verhaal van de broers Hunter.

De wandeling kan ook individueel gedaan worden aan de hand van tekstboekje te verkrijgen bij Johan in de Dreve. Ook heel wat merchandising zoals unieke zilveren medaillons, pins, geschenkpakketten van Brothers bier met glas, t-shirts en polo’s zullen die dag te koop aangeboden worden om het project te steunen. (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier