Laatste editie van Dulloards Kermesse in Izegem

De organisatoren van Dulloards Kermesse Dieter Dochy, Wouter Huysman en Sander Dhaene in café 't Wielke dat binnenkort tegen de vlakte gaat. (Foto Frank) © (Foto Frank)
Redactie KW

Na een onderbreking van twee jaar volgt er een nieuwe editie van Dulloards Kermesse. De laatste dit keer en daarom keren de organisatoren terug naar waar het ooit allemaal begon: café ‘t Wielke in de Lendeleedsestraat. Voor de gelegenheid krijgt het gemoedelijke festival een Woodstock-thema aangemeten.

Voor de allereerste editie van (toen nog) Dullaers Kermesse moeten we teruggaan naar 1979. Marc Seynaeve en enkele kompanen organiseerden toen in café ‘t Wielke enkele optredens onder die noemer. Later verhuisde het festival naar de Grote Markt. Daarna was er lange tijd niets, tot Marcs neefje Wouter Huysman de verhalen van zijn oom hoorde en besloot het festival met enkele vrienden nieuw leven in te blazen.

“In 2012 hielden we al een testversie waar een 270-tal enthousiaste muziekliefhebbers op af kwam”, herinnert Wouter zich.

Verbouwen

“Onder de licht gewijzigde naam Dulloards Kermesse, omdat mijn oom er ons pas later fijntjes op wees dat het originele festival anders geschreven was. (lacht) De essentie bleef natuurlijk. In het dialect betekent ‘dulloard’ niet voor niets een volhardende feester. Een jaar later was het tijd voor het echte werk en volgde een editie die voor iedereen toegankelijk was. Ook in 2014 palmden we voor Dulloards Kermesse de weide naast mijn ouderlijk huis in.”

“Op een vorige editie belandde onze tent in een vijver”

Daarna volgden geen nieuwe edities meer, maar recent begon het toch weer te kriebelen bij het comité. “Door verbouwen, reizen, verhuizen en andere privézaken besloten we in 2015 een pauze voor onbepaalde duur in te lassen”, vertelt bestuurslid Dieter Dochy. “Het was mooi geweest. Er waren even andere prioriteiten. Daar kwam echter verandering in toen ik in 2016 café ‘t Wielke kocht om er een nieuwe woning van te maken. Die bouwplannen stelde ik even uit en in de tussentijd maakte ik van het café een gezellige plaats voor familiefeestjes en bijeenkomsten met vrienden. Op een dronken avond besloten we om toch nog één editie van Dulloards Kermesse te organiseren en wel hier op de plaats waar het indertijd allemaal begon.”

Cirkel is rond

Het organiserend comité bestaat naast Wouter en Dieter ook uit Sander Dhaene, Jonas Malisse, Marijn Vanslambrouck, Klaas Seynaeve, Thijs Noyen en Thomas Geldhof. “Voor deze laatste editie is ook mijn oom Marc terug aan boord gehaald”, vertelt Wouter.

Patattenkaarting

“We vonden het wel fijn om hem er terug bij te hebben, zeker nu we net als toen terug in en aan ‘t Wieltje zullen zitten. De cirkel is daarmee ook rond. Op die manier werken de oude en nieuwe generatie samen aan nog één editie om in schoonheid af te kunnen sluiten. Een volgende editie zit er door de combinatie met gezin, werk en andere bezigheden niet meteen in en bovendien verdwijnt ‘t Wielke volgend jaar voor de nieuwe woning van Dieter.”

Dulloards Kermesse schiet op zaterdag juli om 14 uur uit de startblokken en doet dat met een nostalgische activiteit. “Een klassieke patattenkaarting”, lacht Dieter. “De perfecte binding tussen de oude en de nieuwe garde. Tussen 14 en 19 uur kan iedereen een kaartje komen leggen. In het café, maar we voorzien ook tafels voor de deur. De inleg bedraagt 6 euro en de prijs is twee kg nieuwe aardappelen. De straat zal voor de gelegenheid ter hoogte van het café afgesloten zijn. ‘s Avonds gaat onze Woodstock-editie dan in de tuin van het café van start. Op een van de vorige edities in de Hemelrijkstraat is er ooit eens een tent in een vijver beland. Sindsdien hebben we ons beter materiaal aangeschaft. Op het programma staan dit keer bands ’70s Tush en Gèsman. Later komt dj Bou plaatjes draaien. Aangezien het thema Woodstock is, vragen we alle bezoekers ook om zich als hippie te verkleden. Het zal de sfeer alleen maar ten goede komen!”

Het festival werkt traditiegetrouw met een all-informule. “Voor 30 euro kan je de hele avond van de optredens genieten en daarbij is alle drank inbegrepen”, zegt Sander. “De KSA zal er ook een stand hebben met braadworsten en frieten zodat je er ook iets kan eten. We hopen dat mensen die er de vorige keer bij waren nu opnieuw present tekenen om samen afscheid te nemen van een Izegems festival dat zich in de jaren 70 ontpopte en om meteen ook vaarwel te zeggen aan het legendarische café ‘t Wielke dat binnenkort tegen de vlakte gaat.” (vadu)

Inschrijven voor de kaarting kan via marc.seynaeve@hotmail.com. Info en tickets voor Dulloards Kermesse via de gelijknamige Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier