Laatste CM-afdelingsverantwoordelijke Ingelmunster binnenkort op pensioen

Hendrik D'hoop in zijn kantoor dat hij op vrijdag 26 juni verlaat. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Vrijdag 26 juni wordt de laatste werkdag van Hendrik D’hoop als CM-afdelingsverantwoordelijke in het kantoor in de Stationsstraat. Sinds april 1989 werkt hij in Ingelmunster. “Mijn job stak vol afwisseling. Straks kan alles, maar niets moet nog”, zegt hij.

Op 14 maart 2020 mocht Hendrik D’hoop 62 kaarsjes uitblazen. Hij groeide op in de Zuidstraat op de Krieke. Sinds 1986 woont hij in Lendelede. Hij is getrouwd met Rita De Deygere, vader van drie kinderen en opa van twee kleindochters. Sinds 1981 is Hendrik actief bij de wielertoeristenclub De Mandelfietsers in Ingelmunster, met een pauze van 1984 tot 1993 omdat hij aan de wieg stond van de plaatselijke krachtbalclub Woweja Rangers.

Hendrik werkte zes weken bij de douane in Brussel. Daarna werd hij aangenomen op de hoofdzetel van CM-Roeselare, nu gefusioneerd tot CM Roeselare-Tielt. Hendrik werkte 9,5 jaar op de hoofdzetel in Roeselare in de diensten tarificatie, boekhouding en als vervanger-uitbetaler.

In april 1989 kwam hij werken in CM-Ingelmunster. Hij nam de plaats in van Armand Callewaert, die op 55-jarige leeftijd met brugpensioen ging. Hendrik werkte in Ingelmunster enkele jaren samen met Johan Popelier en Marianne Vanderhelst. In september 1994 werd hij afdelingsverantwoordelijke van de Sint-Jansziekengilde, nu CM-Ingelmunster genoemd. Hij werkte er meerdere jaren samen met Sabine Wallaert. Sinds 2004 is dat met Sabrina Decavele, die nu nog altijd zijn vaste collega is.

Wijzigingen

In die 41 jaar CM-werking maakte Hendrik veel wijzigingen mee. “In de beginjaren kwam de postbode nog langs aan huis, maar naargelang de jaren verstreken, gebeurde de inning van de bijdragen steeds vaker via domiciliëring. Een andere grote wijziging vond plaats in 2000 toen de cash uitbetalingen aan het loket wegvielen. Halfweg de jaren tachtig deden de hospitalisatieverzekeringen hun intrede bij CM en later kwam de zorgverzekering daar nog bij.”

“Nu zitten we terug midden in de uitrol van een nieuwe vorm van uitbetaling. Bij heel wat dokters en tandheelkundigen krijgt de patiënt geen betalingsbewijs voor het ziekenfonds meer mee. Die e-attesten worden nu door de dokter of tandarts rechtstreeks doorgestuurd naar de CM-hoofdzetel, waarna de uitbetaling volgt”, zegt Hendrik, die zijn kantoor heeft in een nieuwbouw op de hoek van de Stationsstraat en de Beukendreef. “De jonge generatie vindt de weg naar het kantoor niet meer. Onze mailbox daarentegen zit elke dag vol.

Advies en hulp

Hendrik deed zijn werk altijd heel graag. “De jongste tijd was het voor mezelf wel eens moeilijk met die automatisering”, bekent hij. “Gelukkig heb ik collega’s waarbij ik terecht kan als ik mij weer eens heb vastgereden met mijn pc. Ik heb altijd graag de dienstverlening gedaan en ik zal dat graag blijven doen tot mijn laatste dag.”

“In Ingelmunster zag ik de mensen. Ik kon face-to-face met hen spreken. Dit was een groot verschil met mijn periode in de hoofdzetel, waar ik enkel maar talloze dossiers voor mij had. In een plaatselijk kantoor zie je achter elk dossier een gezicht en had je het gevoel dat je voor de mensen iets kon doen.

Hoe ik mijn job kan omschrijven? Mensen kwamen langs om advies en hulp bij de meest uiteenlopende zaken, van ziekenhuisfacturen en ongevalsaangiften, allerhande inlichtingsbladen en aanvragen voor sociale voorzieningen. Kortom, een leuke, boeiende en veelzijdige job.”

Nieuw hoofdstuk

Hendrik is de laatste CM-afdelingsverantwoordelijke in Ingelmunster. Er komen nog twee consulenten, maar geen afdelingsverantwoordelijken meer. Sabrina Decavele wordt het vaste aanspreekpunt, bijgestaan door Marjon Daneels uit Izegem, die nu bij CM-Ingelmunster aan de slag gaat.

Zal vrijdag 26 juni een emotionele dag worden? “Dat weet ik niet, maar na zoveel jaren zal dat toch wat vreemd doen. Ik ben wel nog van plan om na corona een afscheidsfeestje te houden. Ik heb er mij ook al mentaal op voorbereid. Vanaf 17 augustus ben ik met SWT (het vroegere brugpensioen). Dan ben ik toe aan een nieuw hoofdstuk in mijn leven. Eén van ontspanning. Alles kan, maar niets moet nog”, zegt Hendrik.

Ik blijf mij wel inzetten als penningmeester en administratieve kracht voor Samana-Ingelmunster. Deze vereniging moet dringend nieuwe vrijwilligers kunnen inschakelen. Interesse? Neem dan zeker contact op met Samana.” (Patrick D.)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier