Laatste café op de Statiewijk in Oostrozebeke gaat dicht

Marijke Vanseveren stond 30 jaar achter de toog in De Statie. © CLY
Redactie KW

Café De Statie, pal tegenover het Stationspleintje en het oude gerenoveerde typische stationsgebouw, was jarenlang een pleisterplaats voor iedereen. Een heel eenvoudige dorpskroeg waar het rustig vertoeven was bij een heerlijk getapte pint en waar de vlassers hun thuishaven hadden. Maar dat is nu verleden tijd want uitbaatster Marijke Vanseveren sloot de deuren.

Op zaterdag 19 juli 2008 vierde zij nog samen met haar klanten het feit dat zij 20 jaar achter de tap stond. Ondertussen is dat er al meer dan 30 jaar. Volgens de overlevering is De Statie een van de oudste cafés die de gemeente nog rijk was. Binnen in de gelagzaal geen gesofisticeerde toestanden, maar de klassieke biertafeltjes met dito stoelen. Een onvervalst rook- en drinkcafé.

Eigendom van garage Braeckevelt

Dertig jaar geleden gaf Marijke haar job als textielarbeidster op en kwam zij bij haar toenmalige echtgenoot, wijlen Patrick Van Lierde, wonen die voor haar de herberg uitbaatte. Voor Marijke was het even wennen, maar op de duur vond zij het wel leuk. In 1994 werd het café aangekocht, zodat het sindsdien haar eigendom was. Intussen werd het café overgekocht door garage Braeckevelt.

Café De Statie, het laatste café in die buurt, heeft zopas zijn deuren gesloten.
Café De Statie, het laatste café in die buurt, heeft zopas zijn deuren gesloten.© CLY

Op maandag was het steeds heel druk in dit volkscafé, want het was de pleisterplaats van de vlassers uit de streek die steevast verzamelden in De Statie. Intussen zijn hun aantallen in de loop der tijden sterk verminderd en varieerde hun aanwezigheid van 10 tot 20 man. Bij de 20ste verjaardag van haar uitbating verklapte Marijke nog dat zij het zag zitten om er nog tien jaar mee door te gaan. Intussen zijn inderdaad die tien jaar voorbij en nu sloot Marijke totaal onverwacht haar deuren.

Complete drooglegging

We vroegen Marijke om een korte reactie. “Ik heb inderdaad de uitbating van het café gestopt en dat na 30 jaar. Of het café ooit weer zal opengaan, is afhankelijk van de nieuwe eigenaar garagist Braeckevelt, die naast het café woont en het pand een paar jaar geleden kocht.” Marijke wou verder niet reageren op de vraag naar wat uitleg rond de plotse stopzetting. Hoe dan ook, voor de Statiewijk en de volledige Stationsstraat is dit de complete drooglegging. Van een eventuele opvolger had Marijke nog geen weet.

(CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier