Laat naar je borsten kijken: activiteiten zetten borstkankeropsporing in de kijker in Tielt

Sinds mei 2019 loopt er al een inzamelactie voor oude bh's. Dat is een van de initiatieven om borstkankerpreventie onder de aandacht te brengen. © SDT
Redactie KW

Stad Tielt organiseert in samenwerking met een groot aantal partners enkele activiteiten en infomomenten rond borstkankeropsporing. Daarom zal de hele maand oktober in het teken van borsten en borstkankerpreventie staan.

“Het is een tijdje geleden dat we in Tielt aandacht gegeven hebben aan dit thema. Tien jaar geleden al hadden we de tentoonstelling ‘Laat naar je borsten kijken’ en dat is een van de redenen waarom we dit jaar opnieuw het belang van borstkankeropsporing in de kijker willen plaatsen”, opent schepen Pascal Baert (Iedereen Tielt). “Bovendien ondernemen we opnieuw actie, omdat uit cijfers blijkt dat dames uit Tielt onder het regionaal gemiddelde liggen wanneer het gaat over hun deelname aan de gratis screeningmammografie die door de Vlaamse Overheid wordt aangeboden.”

Om precies te zijn liet 35,5 procent van de Tieltse vrouwen tussen 50 en 69 jaar, voor wie vroege opsporing van borstkanker aangewezen is, zich op geen enkele manier onderzoeken. “Een belangrijke reden daarvoor is dat heel wat vrouwen te kampen hebben met drempelvrees. Tijdens de actieperiode in de maand oktober willen we als Tielts stadsbestuur in het kader van ons gezondheidsbeleid proberen om vrouwen over die drempel te helpen”, aldus Pascal Baert.

Infosessie en wandeling

De eerste activiteit vindt plaats op dinsdag 1 oktober om 19.30 uur in het CM-kantoor van Tielt. Daar wordt een infosessie georganiseerd met radiologe Dr. Vally De Wilde en gynaecologe Dr. Griet Hoste van het Sint-Andriesziekenhuis.

Op zondag 13 oktober kunnen zowel dames als heren deelnemen aan een korte vrouwvriendelijke wandeling, die start aan het dienstencentrum ‘t Vijferhof om 9.30 uur. Die wandeling wordt georganiseerd door het Sociaal Huis in samenwerking met enkele Tieltse vrouwenverenigingen. “Tijdens de wandeling krijgen de deelnemers een blik achter de schermen van de mammografische eenheid en krijgen ze de kans om te praten met seksuologe Kaat Bollen. Bovendien zijn er vier stopplaatsen voorzien, waarbij de dames kunnen genieten van een roze hapje of drankje. Er zal ook op iedere stop een stempel gegeven worden op een stempelkaart, waarmee de deelnemers achteraf een waardebon kunnen winnen van een lingeriewinkel uit Tielt.” Inschrijven voor de wandeling kan via sociaalhuis@ocmwtielt.be.

Retrokoers in roze

Aansluitend op de wandeling vindt de Guidon Titan Retrokoers van Kaffee Carlito plaats. “De bekende koersnamiddag zal roze kleuren en op die manier volledig in het thema van Think-Pink staan”, vult de schepen nog aan. “Als laatste kan ik nog aanvullen dat er sinds mei 2019 een inzamelactie loopt voor oude bh’s. Vrouwen kunnen die inleveren en op het einde van de actie zullen die worden geschonken aan De Rinkel. Zij zullen er dan voor zorgen dat die bh’s terechtkomen bij dames die het financieel wat moeilijker hebben”, vertelt Pascal Baert.

Huisartsenproject

In het kader van al deze acties werken we ook nauw samen met de Tieltse huisartsen. “Uit cijfers blijkt namelijk dat vrouwen die over de gratis screeningmammografie worden aangesproken door hun huisarts veel meer geneigd zijn om zich wel degelijk preventief te laten onderzoeken. Samen met de huisartsen gaan we bekijken hoe we vrouwen tussen de 50 en 69 jaar, die de afgelopen vier jaar of nog nooit deelnamen, nog een extra uitnodigingsbrief kunnen versturen. Op die manier hopen we toch zoveel mogelijk dames te kunnen overtuigen”, sluit Pascal Baert af.

(Stephanie Desmet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier