L&V Fashion uit Ingelmunster leverde 15.000 mondmaskers aan gemeente

Redactie KW

In mei jl. verdeelde de gemeente Ingelmunster mondmaskers aan de inwoners. De firma L&V Fashion uit de Groenstraat 1C stond in voor de aflevering. “Ik ben fier dat we binnen de drie weken mondmaskers van goede kwaliteit konden afleveren aan de gemeente”, zegt zaakvoerder Philip Lapeirre.

Philip (54) en zijn echtgenote Tine Vandaele wonen in Oostrozebeke. Hij is de jongere broer van wijlen Willy Lapeirre, die in de Krekelstraat in Ingelmunster woonde en die vele jaren voorzitter was van KSVI. Samen met broer Willy stond Philip 20 jaar aan het roer van de tapijtenfabriek Alfa in Waregem. Hij deed de verkoop over heel de wereld. Alfa was voor 99,9 % export. “De tapijtensector is echter één van hoge toppen, maar ook van heel diepe dalen. Na een bepaalde tijd besloot ik iets anders te doen, samen met mijn vrouw. We hadden niet de ambitie om iets van nul af te starten. Ik ben heel commercieel, mijn echtgenote is ingenieur en heel technisch aangelegd. We zochten naar een bedrijf om over te kopen. We vonden een hemdenfabriek Byttebier-Bouckaert in Houthulst. In 2008 namen we dat bedrijf over. We bleven daar één jaar. Mijn broer Willy gaf een tip dat dit gebouw in Ingelmunster te koop stond en in 2009 zijn we verhuisd naar hier. We zitten in de mode en de uniformen. We zorgen voor een zomer- en wintercollectie. Het is ook een sector van pieken en dalen. Hebben we geen goede zomer, dan voel je dat bij het ordenen het jaar erop. We besloten om nog iets erbij te nemen en dat zijn de werkuniformen geworden. We leveren aan het leger, politie, De Lijn, grote bedrijven… Dat is een stabiele markt. We zijn gekend voor ons maatje meer. Veel merken gaan van smal tot XL. Wij verkopen tot zeven keer XL. Deze mensen willen ook mooi gekleed zijn. Wij spelen daarop in.”

Van hemden naar mondmaskers

Naast Philip en Tine werken er nog twee personeelsleden bij L&V Fashion. “We zijn een klein bedrijf en we willen het zo houden”, zegt Philip. “In dit gebouw wordt er niets gemaakt. Alles wordt vervaardigd in Macedonië en voor heel grote hoeveelheden gaan we naar China. Let op : we kopen geen bestaande hoeveelheden op. We geven richtlijnen hoe onze hemden eruit moeten zien. We bezorgen de kraagjes, knopjes, de stof, enz. Daar wordt dan het product gemaakt, zoals onze patronen eruit zien.”

Een bedrijf van hemden dat plots in mondmaskers doet, hoe komt dat ? “Uit noodzaak door de coronacrisis”, zucht Philip. “Toen de lockdown begon, werd het hier ook heel stil. Dat was echt om depressief van te worden. Na twee weken hoorden we echter over niets anders praten dan over een tekort aan mondmaskers. Het bedrijf in Macedonië had ook geen werk en ze gaven een signaal dat ze ook mondmaskers konden maken. De gemeente Ingelmunster was op zoek naar iemand uit eigen gemeente die mondmaskers kon afleveren. We kregen een heel mooi order vanuit Ingelmunster voor 15.000 mondmaskers. We konden enkel Ingelmunster bevoorraden, want qua andere gemeenten en/of steden waren er al heel wat contracten gemaakt. We leverden ook mondmaskers af aan ziekenhuizen, universiteiten, groothandelaars van pedicure en manicure, … We zijn lid van een overkoepelend orgaan Creamoda, die een dossier had opgesteld hoe een goede mondmasker eruit moet zien. We volgden hun richtlijnen op. Het atelier in Macedonië leverde goed werk, want binnen de drie weken konden we 15.000 mondmaskers afleveren aan de gemeente Ingelmunster. De bedeling in Izegem kwam pas later op gang.”

Elastieken of linten

Iedere inwoner van Ingelmunster kreeg al één mondmasker namens de gemeente in de brievenbus. De herbruikbare mondmaskers zijn er met linten, niet met elastieken. “Ik weet het, ‘t is niet voor iedereen even gemakkelijk om die touwtjes vast te binden. Maar nu hebben we ook al mondmaskers met elastieken. Hopelijk volgt er geen nieuwe golf, maar misschien opteren we dan wel voor de verkoop van vooral elastieken mondmaskers. Maar linten of elastieken, we leverden kwalitatief werk af. In China zullen ze ook wel goede mondmaskers maken, maar er was een te grote vraag waardoor er in dat land ook mensen begonnen mondmaskers te vervaardigen die er niet zoveel van kenden. In Macedonië zitten de ateliers ook al lang in de textielsector. En wat vooral belangrijk is : je moet artikelen afleveren die perfect zijn. Je mag niet kijken welke stof de goedkoopste is om er het meest geld uit te halen. Je moet vooral zorgen dat de klant tevreden is.”

Is de verkoop bij L&V Fashion al terug gestegen ? “Er worden nu nog orders gedeeltelijk geannuleerd voor de wintercollectie. We hebben op geneeskundig vlak die corona misschien al overwonnen, maar op economisch vlak zullen er nog veel slachtoffers vallen. Er blijft heel wat onzekerheid. We gaan dat voelen tot de collectie van volgende zomer”, besluit zaakvoerder Philip Lapeirre.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier