L’Equino brengt dit weekend toppers uit de ruitersport samen in Waregem en Nokere

Kristof Callens, Manu Van Weehaeghe, Sven Van Poucke en Thierry Declercq bij een hindernis op het terrein van het kasteelpark in Nokere. © DJW
Redactie KW

De hippische vereniging L’Equino verzamelt voor hun jaarlijks eventing opnieuw de top van de ruitersport. Op zaterdag 3 augustus is er de dressuur en jumping op de hippodroom in Waregem en op zondag 4 augustus is het kasteelpark van Nokere de place to be voor de cross-country.

Deze editie wordt zeker een topper, vooral omdat de beste combinaties van ruiter of amazone en paard tijdens de eventing ook kunnen deelnemen aan het BK 6-jarige paarden en het BK 7-jarige paarden. Voor L’Equino is dat alvast een opsteker en meteen ook het bewijs dat de Nationale Federatie graag een beroep doet op de vereniging voor het organiseren van nationale kampioenschappen.

“De voorbije weken zijn wij met ons team bijzonder druk in de weer geweest met het parcours, de tenten en alles wat daarbij hoort op de terreinen van het kasteelpark”, vertelt voorzitter Kristof Callens. “Een eventing als deze organiseren vraagt een perfecte planning en regeling zodat iedereen weet wat hij moet doen. Zo beschikken wij over ervaren parcoursbouwers die precies weten wat van hen wordt gevraagd en waar ze moeten op letten om te voldoen aan de voorschriften en verplichtingen om een vlekkeloze cross-country af te leveren. Daarbij moet je ook rekening houden met de aard van de hindernissen langs het parcours, de hoogte, de breedte. Alles is gereglementeerd en wordt voorafgaand door een deskundige jury gecontroleerd.”

Fantastisch werk

Thierry Declercq en Manu Van Weehaeghe zijn samen met Sven Van Poucke al dagen bezig met het parcours. Zo brengen zij op maat gezaagde delen van een boomstam aan, meten ze de breedte en de hoogte en zorgen ze ook voor versieringen bij de hindernissen. “Het is altijd veel maar fantastisch werk,” zegt Thierry Declercq. “Het parcours ziet er elk jaar wat anders uit maar het aantal hindernissen blijft. Die moeten allemaal beantwoorden aan opgelegde regels en worden grondig gecontroleerd door deskundigen. De voorbije edities van de cross-country was altijd alles in orde. Nu zal dat niet anders zijn, ook al omdat wij zelf grondig te werk gaan en rekening houden met de vereisten.”

Midsummer Party

Voorafgaand aan de tweedaagse staat er deze avond in het kasteelpark het traditioneel feest voor sponsors en genodigden op het programma. “Dat is onze klassieker: de Midsummer Party in de grote feesttent”, vertelt Kristof Callens. Dit is speciaal voor onze sponsors want zonder hen zou het bijvoorbeeld niet mogelijk zijn de volledige eventing gratis aan te bieden. Alleen voor zondagnamiddag in Nokere vragen wij 5 euro voor een parkingkaart voor een plaatsje op het domein. En wij denken ook aan de jonge gezinnen met kinderen. Speciaal voor het jonge volkje hebben wij een kinderdorp met animatie. Daar kunnen ze zich onder toezicht vermaken terwijl de papa’s en mama’s genieten van het schouwspel van ruiters of amazones en hun paarden. Hoeveel toeschouwers wij verwachten? Wij hopen op 15.000 toeschouwers. Het mogen er natuurlijk ook meer zijn.” (Jan Decock)

Alle praktische info is terug te vinden op www.lequino.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier