KZK en UZKZ willen opnieuw de glorie van vroeger herstellen met lentecriterium

Levi Labaere, Axelle Descamps, Gillian DEwulf, Thijs Meulemans, Maaike Decock, Annabel Christeans, Willem Alfred en Maegen Verhelle. © TV
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Wie vandaag aan het nieuwe zwembadcomplex van Kortrijk Weide passeerde zag een abnormale toename van jeugdig enthousiasme. Terwijl er in het recreatief bad hevig genoten werd van de wildwaterbaan en het warme water, werd het sportbad omgetoverd tot een heuse competitielocatie. Twee notoire zwemclubs UZKK en KZK organiseerden er voor de allereerste keer het lentecriterium.

De organisatie wordt getrokken vanuit de twee voornoemde zwemsportclubs. Normaal wordt het lentecriterium georganiseerd in het vijftig meter bad van Zwevegem, maar door de verhuis van het bad naar Kortrijk werd in beide ploegen samen beslist om de organisatie in handen te nemen. “Het is een uniek evenement en we zien het als try-out naar de toekomst toe. We starten met een ééndaagse wedstrijd en hopen later uit te breiden naar een tweedaagse”, aldus Bart Dewulf, secretaris van KZK.

De deelnemers kunnen kiezen uit een aanbod van 100, 200 en 400 meter. De 50 meter valt weg omwille van de tijdsduur. Voor het evenement van vandaag werden er 310 zwemmers geregistreerd die zullen verdeeld worden over de 8 startbanen. In totaal voorziet de organisatie nog tot 18 uur over 900 starts. “Voor veel zwemmers is het nu het ideale moment om hun tijdslimiet te zwemmen voor het Belgisch Kampioenschap. Als ze het vandaag niet doen rest er hun nog weinig tijd om het toch te vervolledigen”, verwoordt Bart Dewulf het. Voor de deelnemers hangt er dus een dubbele keerzijde aan de medaille die moet behaald worden als ze verder willen groeien in het proces.

Correcte tijdsopnames

Bij een zwemwedstrijd hoort er een correcte tijdsnotatie en daar mocht het bedrijf Westerstrand uit Heule dan weer in tussenkomen die ondertussen een uitstekende reputatie hebben opgebouwd doorheen de jaren. “Er wordt gebruik gemaakt van elektronische aantikpanelen voor correcte tijdsopnames. Alles wordt ook op een groot scherm weergegeven zodat iedereen kan meevolgen. Het gehele complex is voorzien op wedstrijden als dit en we hebben een uitstekende samenwerking kunnen opbouwen met Lago hiervoor. Het doet ons verlangen naar een groter evenement”, besluit de organisatie nog.

Een wedstrijd in deze orde vergt eveneens een goede opvolging. Naast een goede samenwerking met LAGO stond ook de drijvende factor, Schepen van Sport, Arne Vandendriessche achter dit project. “We zijn blij dat we geruggesteund worden door Stad Kortrijk, de schepenen en het zwembadcomplex voor de uitbouw van het lentecriterium. Dit evenement was vooral ontdekkend maar we voelen dat we op hulp kunnen rekenen van de nodige diensten. Ook Schepen van Sport stond ten volle achter dit evenement wat ons wel deugd doet.”

Er werden ook heel wat prijzen uitgereikt aan de deelnemers.
Er werden ook heel wat prijzen uitgereikt aan de deelnemers.© TV

In de kleedkamers is het ondertussen rumoerig gezellig onder de deelnemers. Terwijl de ene zich klaarmaken voor hun beste tijd neer te zetten, worden op het podium diverse deelnemers in de bloemetjes gezet met een goeie tijdsscore. Het evenement wordt afgesloten om 18 uur en is vrij toegankelijk via de tribunes voor bezoekers.

(TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier