Kwieke Zedelgemnaar Maurits Jonckheere blaast 100 kaarsjes uit

We zien de jarige Maurits Jonckheere tussen burgemeester Annick Vermeulen en echtgenote Elza Damme. Achter hen zien we v.l.n.r. schoonzoon Gerard Droissart, dochters Betty en Karin Jonckheere en schoonbroer Roger Debel. (foto Coghe) © Foto Coghe

Maurits Jonckheere vierde op 4 augustus zijn 100ste verjaardag. Met zijn echtgenote Elza woont hij langs de Magerhillestraat. Het echtpaar is ondertussen liefst 78 jaar getrouwd. “Ik maakte destijds zelf in de fabriek onze gouden trouwringen uit Franse muntstukken.”

Maurits – uitgesproken Maurice – werd geboren op 4 augustus 1920 in Jabbeke. Samen met vijf broers en drie zussen groeide hij op in Snellegem. In hun groot gezin was ook nog plaats voor hun inwonende grootmoeder. Moeder bakte op de boerderij dagelijks meerdere broden in de grote oven. Maurits beleefde er een onbezorgde jeugd en hij was als kind al leergierig. Hij vervulde ook meerdere verdienstelijke rollen in de kerk: eerst als misdienaar, later als orgelblazer, koorzanger, klokkenluider en ten slotte als hulp van de pastoor. Als enige van de familie ging Maurits naar de vakschool. Na drie jaar werkte hij zijn opleiding met succes af.

Als ontspanning luisterde Maurits naar Franse chansons. Hij zocht de teksten op en noteerde die in schriftjes. Zo leerde hij een woordje Frans. Het zou hem later, tijdens de Tweede Wereldoorlog nog van pas komen, want er huisden Franstalige soldaten op de boerderij.

Huwelijk in Flandria

Maurits werkte 43 jaar bij Flandria, zijn volledige loopbaan. Hij begon als werkman en werd al snel meestergast om te eindigen in het technisch bureau als verantwoordelijke van de matrijzenbouw. Als chauffeur ging hij met de bazen op bezoek bij buitenlandse klanten en leveranciers. Het was daar dat hij de reismicrobe te pakken kreeg.

“Mijn geheim? Maak geen ruzie en wees nooit jaloers”

Maurits leerde zijn toekomstige echtgenote Elza Damme kennen in de Zedelgemse fietsen- en bromfietsenfabriek waar ze allebei werkten. Op 5 december 1942, in volle oorlogstijd dus, stapten ze in het huwelijksbootje, nota bene in het noodkerkje van de Flandria. En al was het toen een moeilijke tijd, de trouwringen waren toch van echt goud. Meer zelfs: Maurits had ze zelf vervaardigd in de fabriek uit Franse muntstukken. Die munten hebben ongetwijfeld geluk gebracht, want ondertussen zijn Elza en Maurits liefst bijna 78 jaar getrouwd.

Club Brugge

Maurits hield in zijn vrije tijd van voetbal. Hij speelde het zelf en had ook een abonnement bij Club Brugge. Hij bouwde ook een huis in de Magerhillestraat in Zedelgem. Eenmaal de woning afgewerkt was, werd dochter Betty geboren en vijf jaar later dochter Karin. Betty en Gerard Droissart wonen in Sint-Kruis en Karin en Roger Debel in Oostkamp. Er zijn drie kleinkinderen: Wim, Fanny en Davy. Kleindochter Fanny zorgde voor twee achterkleinkinderen: Tiago en Mauro.

“Vroeger werkte ik graag in de moestuin, maar het jongste jaar doe ik dat niet meer. Ik ga wel nog regelmatig in de tuin wandelen en dan hark ik wel eens een minuutje of tien. Elza en ik leggen graag een kaartje en we zorgen nog voor onszelf, met de hulp van onze dochters”, vertelt Maurits. Tot slot willen we nog zijn geheim weten om gezond 100 jaar te worden. “Geen ruzie maken, nooit jaloers zijn, altijd rustig doordoen en niet overdrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier