KWB Ardooie plant coronavrij feest voor 75ste verjaardag

Op de foto uit het archief van februari 1955 herkennen wij onder meer Victor Sagaert, Robert Deven, Camiel Samyn, Abel Cleppe, EH Devogelaere (verbondsproost), Maurice Debruyne, Joseph Devriese, Maurice Depla met de vlag, Victor Verfaillie, Leon Maeseele, Albert Debusschere en Roger Debusschere. (repro JM)© (repro JM)
Op de foto uit het archief van februari 1955 herkennen wij onder meer Victor Sagaert, Robert Deven, Camiel Samyn, Abel Cleppe, EH Devogelaere (verbondsproost), Maurice Debruyne, Joseph Devriese, Maurice Depla met de vlag, Victor Verfaillie, Leon Maeseele, Albert Debusschere en Roger Debusschere. (repro JM)© (repro JM)
Redactie KW

De Ardooise KWB bestaat driekwart eeuw en is daarmee één van de oudste verenigingen in de gemeente. Met secretaris Koen Claus en enkele oudgedienden keken wij in het mooie archief van een vereniging die mee evolueert met de tijd.

Het bestuur is volop bezig met het feestprogramma. De feestelijkheden vinden plaats op zaterdag 25 september. “We voorzien alvast een eucharistieviering en een fototentoonstelling. Een hapje en een drankje zullen zeker niet ontbreken”, zegt Koen Claus die uiteraard hoopt dat het feest niet in coronastijl moet verlopen.

De voorbije jaren werden heel wat succesvolle activiteiten gestart. “Sinterklaas die een rondgang maakte door de centrumstraten en het Sinterklaasfeest voor soms wel 180 kinderen, daar keken de kinderen uit het dorp jaarlijks naar uit. Op onze mountainbiketocht mochten we ooit meer dan 1.000 bikers verwelkomen. En de interverenigingenquiz die in het jaar 2000 begon als een eenmalige milleniumquiz, kon ondertussen al 21 keer doorgaan. Elke keer namen rond de 35 Ardooise en Koolskampse verenigingen deel.”

Vaderdagaperitieven

Een aantal activiteiten verdween in de loop der jaren van de KWB-kalender zoals hobbytentoonstellingen en een voorstelling van oude ambachten op de markt van Ardooie. “Er waren ook de gezinsweekenden die steevast plaatsvonden in een kloostergemeenschap. En toen in onze streek de eerste zwembaden verschenen, leerde de KWB zijn leden zwemmen! Er waren ook vele memorabele Vaderdagaperitieven, waarbij het gebeurde dat de man thuiskwam en zijn vrouw vergeten was terug mee te nemen naar huis. Uit de tijd dat er nog geen alcoholcontroles waren”, lacht Koen Claus.

“We voorzien op 25 september onder meer een fototentoonstelling”

De KWB heeft steeds een rol gespeeld in het aanbieden van nuttige info aan de leden. “De KWB had een onderwijzende taak en belichtte steeds thema’s die bijdroegen tot een bredere kennis. KWB was en is ook sportief. Er was ooit een minivoetbalploeg, er is nog steeds de volleybal ARVO met Staf Pynnaert als de grote bezieler en recent het wandelvoetbal. Door corona ligt dit nu wel stil. Een klassieker in het programma is de tuinentocht. Aanvankelijk was dit een wandeltocht in eigen gemeente maar omdat alle mooie tuinen reeds bezocht werden, is het een fietstocht geworden die OOK buiten de gemeentegrenzen gaat.”

Steeds meer digitaal

KWB gaat ook meer en meer digitaal. Het ledenblaadje RAAKJE wordt nu ook digitaal doorgestuurd. Ooit trokken tientallen wijkmeesters er maandelijks op uit om alle leden te bezoeken. Er is nu een website en ook op Facebook is KWB actief. Het bestuur waagt zich in coronatijden ook aan digitale vergaderingen.

In het verleden werd ook een Jong KWB opgericht met als bedoeling deze mensen te laten doorstromen naar de gewone werking. “Deze afdeling bestaat spijtig genoeg niet meer, ook al werd enkele jaren geleden geprobeerd een vernieuwde werking op te starten”, besluit Koen Claus.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier