KWB Ardooie introduceert wandelvoetbal bij leden: “Het gaat echt niet zo traag”

Marleen Verhelle, Luc Allaert, Koen Claus, Gino Staelens, Petra Depypere, Geert Lambrecht, Freddy Decloedt en Michel Vanelslander wagen zich aan wandelvoetbal. © (foto JCR)
Redactie KW

Wandelvoetbal? Dat moet traag vooruitgaan, hoorden we al zeggen. “Maar dat is helemaal niet zo”, weet initiatiefnemer Luc Allaert van de KWB. “Het is echt een serieuze fysieke inspanning. De beste manier om dat te ervaren is gewoon een keer komen meespelen.”

Het idee om er bij de KWB Ardooie mee te beginnen, komt van Luc Allaerts dochter Inge (24). In haar tweede jaar ‘sport en bewegen’ aan Howest in Brugge werkte ze aan haar eindwerk over wandelvoetbal en organiseerde op de site van Club Brugge vier wandelvoetbaltornooien. Op Club Brugge zijn ze trouwens al sinds 2016 bezig met wandelvoetbal en zijn ze met de Oldstars Wandelvoetvalclub aangesloten bij Voetbal Vlaanderen om aan competitie te doen.

“Het leek mij en het bestuur van de KWB interessant om deze sport bij onze leden te introduceren. Daar zijn we in het voorjaar van 2019 mee begonnen. Gewoon wedstrijden onder elkaar spelen, zo de reglementen beter leren kennen en vooral bewegen en plezier hebben.”

Luc Allaert en zijn vrienden hebben helemaal niet de bedoeling om ooit in competitie te spelen. “Volgens de officiële reglementen mogen alleen 55-plussers meedoen, bij ons steekt het niet zo nauw. En er wordt gespeeld met voetbalteams van vijf spelers. Maar is er iemand minder of meer, dan speelt dat geen rol. We speelden één keer tegen Zwevezele, een ploeg uit de competitie. Dat was duidelijk te hoog gegrepen. Niet meer doen dus.”

Avond met vrienden

Geert Lambrecht (57) is van Meulebeke afkomstig maar kwam al voor de derde keer wandelvoetbal spelen bij KWB Ardooie. “Ik voetbalde vele jaren in het liefhebbersvoetbal. Toen ik van Luc Allaert hoorde dat ze in Ardooie met wandelvoetbal zouden beginnen, heb ik me meteen ingeschreven. Dat het minder snel vooruitgaat, is voor mij geen probleem. Op mijn leeftijd mag het al iets trager. Maar ik speel ook mee omdat het een avondje vertoeven met vrienden is.”

“Ik had een reclamefolder over wandelvoetbal gezien in een tankstation en had het ook in de krant gelezen”, zegt Gino Staelens (59) uit Ardooie. “Waarom niet eens proberen, dacht ik. Ik voetbalde vroeger in ploegen als Dosko Sint-Kruis, Jong Male en het Brugse Arbeidersverbond in de regio. Het is nu de allereerste keer dat ik meedoe. Het wordt wel aanpassen aan het kleinere speelveld dat te vergelijken is met de grootte van een minivoetbalveld.”

Ouder publiek

Petra Depypere (48) was er vorige week voor de tweede keer bij. “Mijn man Koen Claus is secretaris van de KWB. Toen er een eerste initiatie wandelvoetbal was, ben ik ben meteen met hem meegegaan”, vertelt ze. “En dat viel bijzonder goed mee. Koen en ik zijn allebei heel sportief en gaan regelmatig lopen, maar ook wandelvoetbal doet ons nog deugd. Een gezonde geest in een gezond lichaam is belangrijk. Maar ik wandelvoetbal ook wel om eens een avondje bij de vrienden van de KWB te zijn.”

Petra was blij met Lucs suggestie om wandelvoetbal op te starten in Ardooie. “Het is een mooi initiatief om iets te doen voor ons ouder publiek en hen de kans te geven om nog een beetje aan sport te doen. Wij spelen niet in competitie en het is ook niet onze bedoeling daar ooit mee te beginnen. Wij doen het louter voor het plezier.”

Tot en met juni speelt de KWB iedere tweede dinsdag van 19 tot 20 uur wandelvoetbal in de sporthal. Deelnemen kost 3 euro. Schrijf je in op 0478 47 87 77 en kom dinsdag 10 februari naar de sporthal. Iedereen is welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier