Kwarteeuw geleden startte de golf van de Witte Mars in Kortrijk

Tony De Clerck ontving de delegatie. (foto HOL) © PATRICK HOLDERBEKE HOL
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 16 oktober is het precies 25 jaar geleden dat honderden Kortrijkse studenten op straat kwamen. Ze protesteerden tegen het zogenaamde ‘Spaghetti-arrest Connerotte’ in de nasleep van de affaire Dutroux. Dat was niet toevallig in Kortrijk, want Stefaan De Clerck was toen minister van Justitie. Het was de voorloper van de Witte Mars in Brussel met ruim 300.000 betogers.

Minister van Justitie

Op 14 oktober 1996 werd onderzoeksrechter Jean-Marc Connerotte door het Hof van Cassatie van de zaak-Dutroux gehaald. Hij had meegegeten op een spaghetti-avond waar ook de slachtoffers Sabine Dardenne en Laetitia Delhez aanwezig waren en dat wekte de schijn van partijdigheid.

16 oktober 1996 - Betoging tegen het 'arrest Connerotte' aan de woning van toenmalig justitieminster Stefaan De Clerck aan de Damkaai in Kortrijk. Bij ontstentenis van de minister werd de petitie overhandigd aan 'buurman' broer Tony De Clerck. (foto HOL)
16 oktober 1996 – Betoging tegen het ‘arrest Connerotte’ aan de woning van toenmalig justitieminster Stefaan De Clerck aan de Damkaai in Kortrijk. Bij ontstentenis van de minister werd de petitie overhandigd aan ‘buurman’ broer Tony De Clerck. (foto HOL) © PATRICK HOLDERBEKE HOL

De onderzoeksrechter was erg geliefd en het zogenaamde Spaghetti-arrest dompelde ons land onder in een storm van ongeloof en wantrouwen in justitie. Stefaan De Clerck was destijds minister van Justitie en de Kortrijkse studenten trokken twee dagen na de gerechtelijke uitspraak de straat op, richting zijn woning. Daar, aan de Damkaai, hielden ze een sit-in.

Sit-in op de Damkaai

Persfotograaf Patrick Holderbeke (65) herinnert het zich nog goed. “Het eerste wat ik zag, was een grote luidruchtige en scanderende massa volk aan het huis van Stefaan aan de Damkaai: een ware overrompeling. We wisten toen nog niet dat Stefaan niet thuis was”, herinnert Patrick zich.

Tony De Clerck (68), de broer van Stefaan, beaamt dit. “Onze Stef, die toen in Brussel was, belde me om te vragen hem te vertegenwoordigen. Hij raadde mij aan om niet langs de voordeur te gaan maar via de tuin”, vertelt Tony. “Het was een zeer lawaaierige joelende bende, vooral een jonge bende. Ze stonden daar met een houding van ‘We zijn hier en we komen betogen’. Zij dachten dat ze het beter wisten. Ik keek zwijgend in hun ogen en bleef hen ijzig aanstaren tot ze gekalmeerd waren. Ik liet daarna enkele afgevaardigden in Stef zijn kantoor komen. Ze gaven mij lijsten met namen en zijn daarna vanzelf kalm weggegaan.”

De betoging in Kortrijk op 16 oktober was de voorbode van de Witte Mars in Brussel, op zondag 20 oktober. Daarvoor kwamen 300.000 mensen op straat. Ook in de weken daarna volgde nog betogingen in heel het land. Ook nog in Kortrijk. Daar hielden de week nadien de leerlingen van de lagere scholen ook nog acties, waarbij de nadruk lag op stil protest. (PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier