Kwart miljoen bezoekers voor Brugse musea

Het voorbije jaar bezochten 250.212 belangstellenden een van de 13 musea of historische locaties van Musea Brugge. Het Belfort blijft de toplocatie met 50.259 bezoekers. En daarbij vonden opvallend meer landgenoten de weg naar de Brugse Musea.

Koningin Mathilde was een van de 32.000 bezoekers aan de tentoonstelling 'Van Eyck in Bruges' in het Groeningemuseum'.©DIRK WAEM BELGA
Koningin Mathilde was een van de 32.000 bezoekers aan de tentoonstelling ‘Van Eyck in Bruges’ in het Groeningemuseum’.©DIRK WAEM BELGA

Het Groeningemuseum lokte 49.326 bezoekers. De rest van de top vijf ziet er als volgt uit: OLV-Kerk Museum: 39.927; Gruuthusemuseum: 29.265 en St-Janshospitaal: 29.106.

De tentoonstellingen ‘Van Eyck in Bruges’ in het Groeningemuseum’ en ‘Memling Now’ in het Sint-Janshospitaal waren twee blikvangers, met net geen 40.000 bezoekers, waarvan bijna 32.000 voor Van Eyck. ‘Memling Now’ is pas op 1 oktober gestart en loopt nog tot 28 februari.

Door de lockdown waren alle locaties 14 weken gesloten, waardoor de cijfers beduidend lager liggen dan het jaar voordien. Vooral april en mei, met de paasvakantie, zijn traditioneel drukke maanden. Sinds de tweede lockdown konden slecht 5 musea weer opengesteld worden en zijn de bezoekersaantallen gelimiteerd.

Musea Brugge is de overkoepelende organisatie van alle stedelijke museumlocaties. In 2020 betrof dat 13 historische sites, met een permanent én tijdelijk aanbod.

Nationaliteiten

De herkomst van de bezoekers was het voorbije jaar opvallend anders dan andere jaren. Dit jaar waren er 60 procent buitenlandse bezoekers, terwijl dat andere jaren 83 procent is. Van de 40 procent Belgische bezoekers, waren 16 procent Walen, een stijging van 5 procent in vergelijking met het jaar voordien.

Ook de rangschikking van de nationaliteiten is ten opzichte van het jaar daarvoor licht veranderd: de Belgen staan wel nog altijd op kop (met 40 procent) en de Fransen staan voor het tweede jaar op rij op twee (i.p.v. de Britten) met 15 procent. De Nederlanders, Duitsers en Britten stonden quasi status quo op de derde plaats, met 7 procent elk.

2021

In 2021 loopt “Memling Now” nog tot 28 februari en “Nele Van Canneyt” tot 25 april. Dit jaar staan verder alle initiatieven van “Mind the Artist” in de kijker en ook de Triënnale, die start op 8 mei. (MVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.