Kwaliteitsvolle zwemlessen voor iedereen

Op zaterdagmorgen kan je de cursus van Carine Verbauwen (links) volgen in het nieuwe zwembad Brigitte Becue van Oostende.© (Foto FRO)
Op zaterdagmorgen kan je de cursus van Carine Verbauwen (links) volgen in het nieuwe zwembad Brigitte Becue van Oostende.© (Foto FRO)
Redactie KW

Een van de vele acties in de meerjarenplanning 2020-2025 is de ontwikkeling van een uniforme methodiek en didactiek voor zwemlessen in samenwerking met de scholen en verenigingen. Oostende pakt uit met de ‘Fred Brevet’ leerlijn.

“Een jaar lang was het zwembad gesloten en zijn er door de corona-crisis geen zwemlessen gegeven”, stelt de schepen voor Sport, Bart Plasschaert. “We zien ook dat veel scholen hebben afgehaakt. In de derde kleuter begint men normaal met watergewenning en zwemlessen. Dat is niet gelukt. Ook door het feit dat de zwemclubs niet konden actief zijn, zitten we met een generatie, een duizendtal kinderen, die nog niet kunnen zwemmen. Samen met de zwemclubs, ROSC en Movement, heeft de stad massaal ingezet om kwaliteitsvolle zwemlessen aan te bieden. We hebben beslist dat de scholen, tot 18 jaar, altijd gratis kunnen zwemmen. We willen de scholen steunen met gebrevetteerde zwemlesgevers.”

Fred Brevet

De leerlijn ‘Fred Brevet’ is een uniforme methode voor scholen en clubs die focust op de ontwikkeling van een brede, plezierige basis van watervaardigheden. Daarmee kan de opgelopen zwemachterstand efficiënter weggewerkt worden. De methode werd eerder al uitgerold in diverse centrumsteden (Antwerpen, Gent) en ook Oostende springt op de kar.

“Waar vroeger de focus lag op techniek en zwemstijl, gaat nu meer aandacht naar algemene vaardigheden zoals drijven, watertrappelen, draaien naar rug-lig, duiken onder een hoepel, in het water springen en weer boven komen”, vertelt zwemlegende Carine Verbauwen. “De nieuwe leerlijn is sterk gericht op waterveiligheid en zelfredzaamheid van het kind en vormt een steviger basis om goed te leren zwemmen.”

Start in september

In de cursus worden theorie (twee uur) en praktijk (vier uur) gecombineerd om gebrevetteerde vrijwilligers op te leiden. De cursus staat open voor iedereen en wordt nog herhaald. Vandaag zijn er zeven cursisten en volgende week komen er 14. Nieuwe kandidaten zijn nog steeds welkom. Stad Oostende hoopt zoveel mogelijk actoren (trainers, redders, leerkrachten) tegen september klaar te stomen, voor de inzet van de Fred Brevet zwemlijn. Het nieuwe zwembad Brigitte Becue is de perfecte plaats voor de zwemlessen, die in september van start gaan. Meer info via sport@oostende.be . (FRO)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.