https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

KW Volkscafé-route: De Platte Tube is het laatste café in hartje Oekene

De Platte Tube heeft geen echte waard of waardin, vrijwilligers geven er mee een gezicht aan de zaak. We zien José Deleye met enkele leden van het bestuur en stamgasten. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Thomas Dubois

In onze tocht langs enkele typische volkscafés in Roeselare kunnen we niet rond De Platte Tube in het centrum van Oekene heen. Het café is tegenwoordig het kloppend hart van de Gardeboe, maar dat was niet altijd het geval. Ooit zat er zelfs een kinepraktijk.

De Platte Tube in het centrum van Oekene is wel een buitenbeentje in onze reeks langs de Roeselaarse volkscafés. Hier geen vaste waard of waardin achter de tap, maar het bestuur van de vzw Gardeboefeesten aangevuld met vrijwilligers. Het is een van de laatste echte cafés in Oekene. José Deleye, erevoorzitter van de vzw Gardeboe, en huidig voorzitter Frederik Declercq nemen ons mee in de ruime geschiedenis van de zaak. “Om te beginnen heb ik geen idee hoelang er hier al een café zit”, opent José. “Op alle plannen van vroeger die ik ooit gezien heb, staat het ingetekend als café, dus sowieso al een hele tijd. Het was lange tijd eigendom van brouwerij Billiet uit Hooglede. De oudste bekende uitbaatster is mijn overgrootmoeder, we noemden haar altijd ‘Meetje’.”

Het Groothuys

Op dat moment was er nog geen sprake van De Platte Tube. “Het café heette toen Het Groothuys. De zaak werd daarna overgenomen door Paula Mullier, haar jongste dochter. Die was getrouwd met Achiel Kerkhof en samen hadden ze twee dochters: Jenny en Annie. Het was een klein cafeetje dat ook nog eens gecombineerd werd met een kapsalon, waar nu de biljart staat. Op de plaats van de muziekinstallatie was de woonkamer. Dat het café toen een stuk kleiner was, zien je nu nog aan de vloer.”

Toen Paula Mullier ermee stopte, stond het café een tijdje leeg. Een kinesist huurde de zaak wel voor vijf jaar, maar slechts twee dagen in de week had hij er zijn praktijk. Uiteindelijk is het dankzij de vzw Gardeboefeesten dat er opnieuw café gehouden wordt. “We waren op zoek naar een café om met ons comité open te houden”, gaat José verder. “Tijdens de stoet hadden we al op verschillende locaties in Oekene café gehouden om wat geld in het laatje te brengen en een daarvan was de zaak in de Oekensestraat 171. Ik ben toen met mijn stoute schoenen aan naar Brouwerij Billiet getrokken met de vraag of we met onze vzw het café mochten huren. Dat mocht, waardoor we er sinds 1984 café houden. Het werd tevens ons clublokaal! Toen Rosa Billiet begin de jaren 90 overleed, konden we het café aankopen en ondertussen zijn we nog altijd eigenaar.”

Waardin Paula

“We hebben meteen de naam veranderd in De Platte Tube, een idee van Marcel Trybou, en uiteraard ook een link naar de Gardeboe. In het begin zorgde een gerant voor de uitbating, wij zorgden voor de aankoop van bier en zo. Leuk om te weten is dat de eerste uitbaatster Jenny Kerkhof was, de dochter van Paula Mullier!” Later volgden er nog verschillende uitbaters. “Sinds enkele jaren is de uitbating in handen van vrijwilligers betrokken bij de Gardeboe”, pikt Frederik Declercq in. “Zij houden de zaak open op vrijdag, zaterdag en zondag, want De Platte Tube is al van het begin een weekendcafé. Het café heeft altijd goed gedraaid en het was en is nog altijd een plaats waar jong en oud samenkomt.”

José Deleye en Frederik Declercq voor De Platte Tube.
José Deleye en Frederik Declercq voor De Platte Tube. © STEFAAN BEEL Stefaan Beel

“De tijden zijn natuurlijk veranderd. Vroeger had je veel meer cafés dan nu, de mensen waren ook veel minder mobiel en dronken hun pintje dan ook sneller onder de kerktoren. Al kunnen we zeker niet klagen, het is hier nog altijd regelmatig volle bak, niet alleen met Oekenaars. Vooral de zondagvoormiddag als er verschillende clubs hier halt houden, kan het nog erg druk zijn. We zijn het stamcafé voor de voetbalclub, maar ook voor de wielertoeristen, vinkenpieten en de vogelpiekers. Die lokale clubs versterken het dorpsgevoel en de sociale functie van een café en dat kunnen we alleen maar toejuichen.”

“Ook vandaag komt er nog altijd een mooie mix van jong en oud langs in het café”

“De Platte Tube heeft ons in de loop der jaren veel energie gekost, maar ik ben nog altijd erg content met de keuze die we destijds gemaakt hebben”, aldus José. “De initiële bedoeling om met het café te beginnen was om onze stoet te bekostigen en dat is ook vele jaren gelukt. Op vandaag is zo’n stoet ondoenbaar, maar het zorgt er wel voor dat we in normale omstandigheden doorheen het jaar zeker zijn van inkomsten. Ik durf zelfs te stellen dat er zonder De Platte Tube geen sprake meer zou zijn van de Gardeboe. Bovendien is het de plaats waar we doorheen de jaren heel wat herinneringen hebben opgebouwd met de vereniging. Het zou me alleszins heel veel pijn aan het hart doen, mocht De Platte Tube ooit verkocht worden. Het is de ziel van alles wat we doen met de Gardeboe.”

Dat zal alvast niet voor meteen zijn. “Ik kan hetgeen José zegt alleen maar beamen, het café verzekert de toekomst op langere termijn. Het zal alleszins niet met mij als voorzitter zijn dat het café wordt verkocht. En ook daarna zullen we er alles aan doen om dit stuk geschiedenis te behouden!”

Heft in eigen handen

Ook voor De Platte Tube was de coronaperiode niet gemakkelijk. “We hadden geen inkomsten en de vaste kosten bleven lopen. Doordat we geen personeel ingeschreven hebben, maakten we ook weinig aanspraak op tegemoetkomingen. Daarom hebben we de eerste weken na de heropening het café met het bestuur onbezoldigd opengelaten, om zo toch wat extra te hebben. Ondertussen zijn het opnieuw de vrijwilligers die de stamgasten met open armen ontvangen.”

Uiteraard speelt De Platte Tube ook tijdens het traditionele Gardeboeweekend in september een belangrijke rol. “Vorig jaar was er een lightversie op de parking vlakbij het café. Dit jaar trekken we opnieuw naar het dorpsplein waar we rekening houdend met de eventuele beperkingen toch verschillende activiteiten gepland hebben”, besluit Frederik Declercq.

Alle informatie over het evenement, het derde weekend van september, vind je via www.gardeboefeesten.be.


Volgende week: Beythem Statie.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.