KW-lezers helpen elkaar: twaalf obussen gevonden op veld van Torhoutse boer

Landbouwer Rik Bogaert (rechts) en zijn schoonbroer Luc Sinnaeve hebben de obussen zelf opgegraven, met behulp van een kenner uit Langemark. © foto Kurt
Arjan Desante
Arjan Desante Eindredacteur

Vorige week las u in De Weekbode Torhout en op KW.be het verhaal van boer Rik Bogaert, die al vier obussen vond op zijn aardappelveld. Een bezorgde KW-lezer uit Langemark ging ter plaatse met zijn metaaldetector en trof er maar liefst twaalf nieuwe obussen aan. “Als er eentje ontploft zou zijn, dan volgde de rest wellicht. Het was dus echt wel gevaarlijk”, beseft boer Rik.

Landbouwer Rik Bogaert (59) uit de Edewallestraat, op de grens van Torhout en Kortemark, uitte vorige week zijn bezorgdheid nadat hij alweer twee obussen gevonden had. “Als je net de punt van een obus raakt, vlieg je wel de lucht in, hé… Moet er eerst een accident gebeuren?”

De politie en Dovo konden de man niet aan de nodige info helpen, toen hij vroeg hoe hij zijn veld kon controleren op andere explosieven. Stad Torhout wou Rik wel steunen, maar moest de kwestie eerst bespreken op een schepencollege. De KW-lezers schoten sneller in actie. Een nobele onbekende uit Langemark nam contact op met Rik en ging ter plaatse met zijn metaaldetector. Samen troffen ze maar liefst twaalf obussen aan op hetzelfde perceel.

Dankbaar voor de reacties

“Het is eigenlijk ongelooflijk mooi dat de mensen zo met mij begaan waren”, klinkt het bij boer Rik. “Al snel waren er een viertal mensen die me wilden helpen met een metaaldetector. De man uit Langemark was de eerste en kon tot een halve meter onder de grond detecteren. Zo vonden we twaalf obussen, of eigenlijk elf en een kop. Daarnaast bleken er ook nog heel wat kogels in het veld te zitten. In de Westhoek kijken ze daar misschien niet van op, maar hier in Torhout wel. De man bevestigde ook dat het echt wel gevaarlijk kon zijn. De obussen lagen oppervlakkig en als er eentje ontploft zou zijn, dan volgde de rest wellicht.”

“Ik ben dan ook heel blij dat ik weer veilig op mijn veld kan werken en heel dankbaar voor het artikel en de bijhorende reacties van de behulpzame mensen. Anders was het een kwestie van tijd voor ik wéér op een obus botste. Ook bij de gevel van mijn zus werd trouwens een obus gevonden, dat is bij onze ouderlijke hoeve. Maar die obus ligt onder beton en kan dus veel minder kwaad dan op het veld, waar we met machines rijden.”

Mobiele veldkanonnen van Duitsers

Daarnaast kwam ook een historicus ter plaatse, die een verklaring gaf voor de gevonden spullen. Hij kon dat zelfs documenteren met beeldmateriaal van tijdens de oorlog. “Blijkbaar stonden hier vier mobiele veldkanonnen van de Duitsers, die snel verplaatst konden worden met paard en kar”, legt boer Rik uit. “Wij wonen hier vlakbij Wijnendalebos en blijkbaar wilden ze vooral in die richting schieten. Het is mooi dat we die historische uitleg kennen, maar ik ben vooral blij dat we weer veilig aan de slag kunnen.”

Een lokale historicus ontdekte dat er destijds mobiele veldkanonnen stonden in de Edewallestraat.
Een lokale historicus ontdekte dat er destijds mobiele veldkanonnen stonden in de Edewallestraat.© repro Kurt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.