KW-lezers bezoeken Europees Parlement

foto JG
Redactie KW

Met zijn tienen waren ze, de KW-lezers, die met Europe Direct van de provincie West-Vlaanderen, het Europees Parlement in Brussel mochten bezoeken.

Het bezoek was een gevolg van een lezerswedstrijd over Europa die KW met Europe Direct had georganiseerd. Op het programma stond behalve een bezoek aan het parlementsgebouw ook een ontmoeting met drie parlementsleden: de West-Vlamingen Geert Bourgeois van N-VA en Tom Vandendriessche van Vlaams Belang en Kathleen Van Brempt van SP.A . Maar door zijn opdracht van preformateur kon Geert Bourgeois niet aanwezig zijn en werd hij vervangen door Europees Parlementslid Kris Peeters van CD&V.

West-Vlaanderen en Brexit

Tijdens het middagmaal met de Europese Parlementsleden werd vooral over de Brexit gesproken en in het bijzonder over de gevolgen ervan – als die eind van de maand een feit wordt zonder akkoord tussen de Britten en de Europese Unie – voor onze provincie.

Die zijn niet gering. Niet alleen voor de West-Vlaamse bedrijven, maar mogelijk ook voor wie op 1 november de weg op wil in onze provincie. In het slechtste geval zitten de autowegen in West-Vlaanderen muurvast door kilometerslange vrachtwagenfiles voor Calais en Duinkerke. “Er liggen noodscenario’s klaar, maar het probleem is natuurlijk dat we niet weten of er dan al of niet een Brexit zal zijn op 31 oktober,” zei Kris Peeters. “De kans bestaat dat er opnieuw uitstel volgt.”

KW-lezers bezoeken Europees Parlement

Na het middagmaal startte de plenaire vergadering van het Europees Parlement en de KW-bezoekers konden nog net voorzitter Jean-Claude Juncker van de EU-commissie zien arriveren voor die plenaire bijeenkomst.

KW-lezers bezoeken Europees Parlement

Op het Luxemburgplein werd door Koerden betoogd. Maar de West-Vlamingen richtten hun blik vooral op de gevel van het oorspronkelijke Luxemburgstation dat opvallend veel gelijkenis vertoont met de gevel van… de Brugse stadsschouwburg. Dat is geen toeval, beide gebouwen werden door dezelfde architect getekend.

Conscience

Tussendoor leidde Rolf Falter, de baas van het Belgische Informatiebureau van het Europees Parlement, de KW-bezoekers naar het Wiertz-museum, genoemd naar Antoine Wiertz die er in een atelierwoning zijn opvallend grote werken bewaarde. Toen Wiertz overleed in 1865 trok drie jaar later niemand minder dan Hendrik Conscience in de atelierwoning. Hij bleef er tot zijn dood in 1883.

KW-lezers bezoeken Europees Parlement

Van de oorspronkelijk Engelse tuin die Leopold I er liet aanleggen trokken de KW-lezers onder leiding van gids Rosalie De Waele van het Ryckevelde-instituut in Brugge naar de andere Europese instellingen in Brussel: het Berlaymontgebouw van de Europese Commissie, het gebouw waar de top van de regeringsleiders en staatshoofden bijeenkomt en dat van de EU-ministerraden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier