KVVC Koksijde leeft in Afrika dankzij afgedankte voetbaltruitjes

Deze Senegalese voetbalploeg speelt nu met de kleuren van KVVC Koksijde. © gf
Redactie KW

Een Senegalees voetbalelftal in de kleuren van KVVC Koksijde: dat zie je niet elke dag. Annick Casselman, Ronny Moerman en Carine Tegethoff zakten tijdens de paasvakantie af naar Senegal om een plaatselijke voetbalploeg van nieuwe truitjes te voorzien. René Houtsaeger, voorzitter van voetbalploeg Koksijde (KVVC), vindt het alvast een prachtig initiatief.

De sportieve successen van voetbalploeg Koksijde (KVVC) liggen al een tijdje achter ons. Met de nieuwe voorzitter René Houtsaeger is KVVC sinds vorig jaar klaar voor een nieuwe start in vierde provinciale. Vorig seizoen eindigde de ploeg nog laatste, “maar dit jaar hebben we de ambitie om de linkerkolom te halen”, aldus voorzitter René Houtsaeger (60) uit Eggewaartskapelle. Naast het veld is de club zich alleszins extra-sportief blijven inspannen. In het paasverlof werden tientallen truitjes gedoneerd aan een Senegalees dorp.

Warme reacties

Tijdens de gloriejaren van KVVC Koksijde was een goede doorstroming van de jeugd essentieel. Toen Koksijde in derde en zelfs even in tweede nationale voetbalde, beschikte de club over een dertigtal jeugdploegen. Maar mooie liedjes duren niet lang. Na de crisis die de voetbalploeg moest meemaken, kwam ook een einde aan de jeugdwerking. “Annick Casselman, een vriendin van mij die vaak in Senegal vertoeft voor het goede doel, had via mij vernomen dat er geen jeugdploegen meer waren”, aldus de voorzitter.

De truitjes van de U6 tot de beloften werden in Koksijde al jaren niet meer gebruikt. De voorzitter vond het een goed idee om de truitjes aan Senegal te schenken. “We hebben dan een groot deel van de uitrustingen in kartonnen dozen gestoken. Ik heb Annick de sleutel van het materiaalhok gegeven. Ze mocht alles meenemen wat ze wou, de rest zou toch in de container belanden”, aldus Houtsaeger.

Wij weten met onze spullen geen blijf en daar kan je mensen er een plezier mee doen – René Houtsaeger

René nam zijn goed hart drie jaar geleden al eens mee naar Senegal. “Ik nam toen dozen mee met balpennen en simpele T-shirts. Als je ziet hoe die mensen daar zonder elektriciteit in hutten leven, sta je aan de grond genageld. Iedereen is daar gelukkig met heel weinig. Het is fantastisch dat onze truitjes nu gedragen worden in Senegal”, vertelt René. De reactie vanuit Afrika was hartverwarmend. Volgens René mogen er meer mensen een voorbeeld nemen aan Annick en Ronny. “Ze zijn daar zo ontzettend dankbaar. Wij weten hier met onze spullen geen blijf, en daar kan je de mensen er een plezier mee doen.”

Hulp in scholen nodig

Annick Casselman (49) uit Koksijde zakt sinds 2016 regelmatig af naar Senegal. Ze gaat naar Mar Fafako, een klein dorpje op een afgelegen eiland. Ze is daar om mensen te helpen. “Toen ik voor het eerst naar het dorpje ging, zag ik meteen dat ze heel wat nodig hadden”, vertelt Annick. Sindsdien reist ze een drietal keer per jaar naar Senegal, met een paar valiezen vol spullen.

Senegal ligt Annick nauw aan het hart. “We blijven teruggaan omdat we een band hebben opgebouwd met die mensen. Mijn man Ronny, vriendin Carine en ik willen de lokale bevolking blijven helpen. Die mensen hebben daar helemaal niks”, aldus Annick. “Mijn goede vriendin, Carine Tegethoff, is directrice van de Gemeentelijke basisschool in Koksijde. We zagen dat er vooral hulp nodig was in de lokale schooltjes.” Senegal is een langzame evolutie aan het meemaken, maar het zal nog een tijdje duren voor het land zich uit de armoede zal redden. “De mensen willen vooruit, maar ze hebben niet altijd de mogelijkheden”, vertelt Annick.

De voetbaltruitjes van KVVC Koksijde werden in de paasvakantie persoonlijk overhandigd door Annick. “Voor we vertrokken, waren we nog op zoek naar schoolgerief en voetbaltruitjes. René vertelde ons dat we alle truitjes van de voetbalploeg mochten meenemen.” En Senegalezen zijn verzot op alles wat met voetbal te maken heeft, zo blijkt. “Voetbaltruitjes, voetbalschoenen of een simpele voetbal, dat maakt die mensen daar ontzettend gelukkig. De lokale bevolking was ons zeer dankbaar, de vreugde was groot. Ze hebben meteen voor ons een tornooi georganiseerd, waar we heel de namiddag met veel plezier naar hebben gekeken”, besluit Annick.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier