KVLV Steenkerke viert 90-jarig bestaan

Het bestuur van KVLV Steenkerke mocht op haar 90-jarig bestaan nationaal voorzitster Nik Van Gool verwelkomen. (vlnr: Lut Geerardyn, Francine Lagache, Nationaal Voorzitster KVLV Nik Van Gool, Agnes Beuselinck, Nancy Logghe en Monique Soubry) © JT
Redactie KW

KVLV van Steenkerke vierde haar 90-jarig bestaan met een receptie, een tentoonstelling en een feestmaal. Nationaal KVLV voorzitster Nik Van Gool kwam de jubilerende vereniging een bezoek brengen en schetste het belang van de plaatselijke organisaties door de jaren heen. Burgemeester Peter Roose opende samen met Nik Van Gool de tentoonstelling ‘Kunst van vrouwen van Steenkerke’, waaraan liefst 27 vrouwen deelnamen met eigen creaties, of werkjes gemaakt in de afdeling.

In 1971 veranderde de naam. De Boerinnenbond werd KVLV (Katholieke Vereniging voor Landelijke Vrouwen). En vanaf toen waren naast de boerinnen ook vrouwen van het platteland welkom. Zo groeide het ledenaantal in Steenkerke gestaag. Er kwam ook een ruimere programmatie met verschillende thema’s. De landbouwvrouwen kregen een aparte plaats binnen KVLV, onder de naam ‘Agrawerking’.

Een waaier van activiteiten aanbieden

“Gedurende de voorbije 90 jaar veranderde het dorp, de boerinnenbond werd KVLV-Vrouwen met Vaart. De dorpspastoor verdween, het schooltje werd onlangs gesloten, En op de wekelijkse fietstochten rijdt nu wel haast iedereen met een e-bike”, zegt Lut. “Het is voor ons bestuur jaarlijks een hele uitdaging om een gepast programma aan te bieden. Activiteiten als een dauwtrip bij het ochtendgloren, handlettering, avond ‘drums alive’, uitstap naar het parlement en de VRT, en een workshop met chocolade, kleuren het huidig programma. Maar ook klassiekers als een feestmenu samenstellen en uitproberen, samen naar de film of de bowling gaan, en de moederdagontbijtpakkettenactie staan jaarlijks op de lijst.”

Nieuwe leden werven blijft een opgave

“Samen met de vier bestuursleden proberen we zoveel mogelijk vrouwen warm te maken om aan de verschillende activiteiten deel te nemen en zich aan te sluiten bij onze vereniging”, zegt voorzitster Lut Geerardyn. “We hanteren een lage toegangsprijs en spreken vrouwen van alle leeftijdscategorieën aan om eens een activiteit bij te wonen. Ons jaarprogramma maken we daarom zeer gevarieerd. We zoeken enkele nieuwe bestuursleden om de taken, die nu door de ploeg van vijf vrouwen worden vervuld, wat lichter te maken.”

Bestuur in de bloemetjes

KVLV tentoonstelling: Nationaal voorzitster Nik Van Gool en burgemeester Peter Roose bezoeken de tentoonstelling met bestuurslid Agnes Beuselinck.
KVLV tentoonstelling: Nationaal voorzitster Nik Van Gool en burgemeester Peter Roose bezoeken de tentoonstelling met bestuurslid Agnes Beuselinck.© JT

De pioniers van 90 jaar geleden gaven het startschot. Gedurende die tijd hebben heel wat straffe vrouwen zich ingezet voor de vereniging en haar leden. Maar ook de soms onontbeerlijke logistieke steun van de partners wordt enorm gewaardeerd. Voorzitster Lut Geerardyn bedacht dan ook de leden van haar team met een mooie attentie, en ook de 41 trouwe leden werden in de viering betrokken.

Na de opening van de tentoonstelling kon iedereen aanschuiven aan een koud buffet met als afsluiter een feesttaart die nogmaals het 90-jarig bestaan in chocolade benadrukt.

De Boerinnenbond Steenkerke 1932.
De Boerinnenbond Steenkerke 1932.© GF

(JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier