KVLV Steenkerke verwent voor de twintigste keer alle moeders van Groot-Veurne

Straks is het weer Moederdag. Mama, moeder, of oma verwennen op die dag met een heerlijk ontbijt is het ideale geschenk. Samen genieten met de familie of de buren kan natuurlijk ook! Sinds 1999 organiseren de KVLV-Vrouwen met Vaart uit Steenkerke de ontbijtmandjesactie op moederdag.

Het Steenkerkse KVLV-bestuur: Lut Geerardyn, zitend vlnr: Nancy Logghe, Francine Lagache, Agnes Beuselinck en Monique Soubry. © JT

Al 20 jaar ontbijtactie

Twintig jaar geleden werd dit initiatief opgestart. Toen gingen een driehonderdtal mandjes de deur uit. Maar door de inhoud en de kwaliteit van de aangeboden producten oogstte de actie steeds meer bijval. Ook de mooie geschenkverpakking met een kaartje met de naam van de schenker en de stipte thuislevering zorgden jaar na jaar voor een toename van de verkoop. De laatste jaren worden er ruim 1000 mandjes verdeeld. De meeste mandjes worden tussen zeven uur en negen uur aan huis geleverd in Groot-Veurne.

Men kan de mandjes ook zelf afhalen op een aantal ophaalplaatsen. Dit jaar is er voor de eerste keer een afhaalpunt in Pervijze. Opvallende vaststelling is immers dat jonge koppels de zondagmorgen liever wat langer tussen de lakens blijven, terwijl minder jonge mensen soms verrassend vroeg in de weer zin, ook op zondag en vaak in pyjama! De inhoud van de mandjes is gedurende de voorbije jaren wel wat veranderd. Maar drie verschillende ovenverse broodjes omringd met allerlei toespijs en drankjes is nog altijd de basis van het succes. Ook het enthousiasme van de veertigtal vrijwillige medewerkers die vanaf vijf uur de mandjes vullen is nog steeds niet gedaald!

Goed doel om derden te laten meegenieten

Een vast onderdeel van de actie, is de keuze om een of ander goed doel te laten meegenieten van het succes van de actie. Een deel van de opbrengst wordt aan een goed doel weggeschonken, en op het dankfeestje voor medewerkers wordt het project voorgesteld. Intussen zijn al heel wat organisaties bedacht met een cheque: palliatieve zorgen azWest, opleidingscentrum voor blindengeleide honden, een project in Guatemala, Rozenwingerd, speel-o-theek… Dit jaar is gekozen voor Boeren op een Kruispunt. Deze vzw is mede met KVLV opgericht.

Een aantal begeleiders ondersteunen boeren en hun gezin die door allerlei omstandigheden in problemen geraakt zijn: overlijden, ziekte, tegenslag door weersomstandigheden, economische en financiële gebeurtenissen, relatieproblemen. De medewerkers van de vzw analyseren de toestand op het bedrijf en zoeken samen met het betrokken gezin welke richting zij het best uitgaan, welke afslag op het kruispunt zij voor hun bedrijf en gezin kiezen. Voor sommigen is dat verder doen op het bedrijf, voor anderen is dat een keuze voor een andere richting in hun leven. Belangrijk is dat mensen weer perspectieven krijgen in hun leven door onder begeleiding uit soms diepe dalen te kruipen.

Bestellen kan nog tot zaterdag 4 mei op de nummers: 0495/60 31 49 of 0472/42 85 72. Ook kan men terecht voor de bestelling op de Toeristische Dienst van Veurne (onder gesloten omslag en liefst met gepast geld).

(JT)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.