KVK Westhoek toe aan achtste Christmas Truce Tournament

Martin Willems en Geert Glorie. © EG
Redactie KW

Toen KVK Westhoek (toen nog KVK Ieper) in 2011 samen met The Premier League Academy voor het eerst het Christmas Truce Tournament organiseerde, had niemand durven voorspellen dat de organisatie de huidige proporties zou aannemen. Op zondag 2 december start het achtste tornooi.

Martin Willems, huidig jeugdvoorzitter van KVK Westhoek, organiseerde in 2011 voor de eerste keer het Christmas Truce Tournament. “Toen speelden de U12 van RC Genk, Dortmund, Lens en Manchester United het tornooi”, vertelt Martin Willems. “Het jaar daarop kreeg ik de hulp van Geert Glorie, algemeen technisch verantwoordelijke van de jeugdopleiding. Intussen is het een tornooi geworden met 12 ploegen, 240 spelers, een honderdtal ouders en 30 tot 40 personen van het bestuur van de Premier League. Reken daar ook nog eens een 50-tal vrijwilligers uit onze club bij. Ik ben tevreden dat ik het ooit organiseerde, maar ik zou het nu niet meer alleen kunnen. Het is echt te groot geworden. Vorig jaar kon het tornooi door de hevige sneeuwval slechts gedeeltelijk afgewerkt worden. Hopelijk loopt het dit jaar niet zo’n vaart.”

“Vorig jaar kon het tornooi door de hevige sneeuwval slechts gedeeltelijk afgewerkt worden”

“Zeven jaar na het eerste tornooi kan KVK Westhoek jeugd terugblikken op een waanzinnig parcours“, pikt Geert Glorie in. “Het aantal deelnemende teams nam met het jaar toe. In 2014 waren we zelfs gastheer van alle Premier Leagueteams. We kregen topclubs uit Duitsland, Frankrijk en België over de vloer. Zelfs Oostenrijkse en Amerikaanse teams vonden de weg naar de Westhoek en naar Flanders Fields. Aan de doelstelling veranderde niets. Wij brengen jongeren (U12) samen om een vredesboodschap mee te geven. De vredesbestanden tijdens WO I (Christmas Truce op Kerstmis 1914) vormen de fundamenten. We streven naar topvoetbal maar fair play en onderlinge vriendschap blijven de basis van het spelletje.”

Weekje voetbal

“Het programma dit jaar zet de traditie verder en duurt zelfs een hele week“, vervolgt Geert Glorie. “Op zondag 2 december trapt FC Reading af met het ‘Reading FC Christmas Truce Festival’. Van 11 tot 16 uur geven de spelertjes van FC Reading, Racing Genk, LOSC Lille en KVK Westhoek het beste van zichzelf. Op maandag 3 en dinsdag 4 december zijn de meisjes aan de beurt met ‘Football Remembers U18 Girls Tournament 2018’. De Engelse Premier Leagueteams beschikken allen over een sterk uitgewerkte communitywerking. Bedoeling is kansarmen een programma aan te bieden dat hen uit het isolement haalt. Een aantal meisjesgroepen (U16 – U18) krijgt de kans om kennis te maken met de geschiedenis van WO I en de Westhoek. Onder andere Burnley, Cardiff City, Fulham, Manchester City, Manchester United en Watford vaardigen een groep af. Ook hier is voetbal het bindmiddel. Maandag staan er trainingen op het programma. Dinsdag wordt afgesloten met een tornooitje.”

Apotheose

Het ‘Christmas Truce Tournament’ sluit op 8 en 9 december af. Op zaterdag 8 december spelen de 12 deelnemende U12 in twee poules de schiftingswedstrijden. Er wordt afgetrapt om 9 uur. Het einde van het zaterdagprogramma is voorzien om 16 uur. Op zondag 9 december staan de finales op het programma. De ultieme finale wordt om 12 uur afgetrapt. Om 12.45 uur worden alle deelnemende teams in de bloemetjes gezet. Als apotheose wordt door alle deelnemende spelertjes de Ieperse reuzevredesvlag uitgerold. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier